Вижте какви помощи се полагат на хората под прага на бедност

Над 2 милиона пенсионери ще получават надбавки до март. Тези 50 лв. са за лекарства или подсилване на здравната система. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" социалният министър Деница Сачева.

"Максималният осигурителен доход трябва да има пенсия 1440 лв., просто ще възстановим справедливост. Между 300 и 1400 ще запазим съотношението от 4,8, което съществува и сега между 250 и 1200 лв.", каза още тя. "Предложили сме от 1 юли пенсиите да се индексират по швейцарското правило. Предлагаме и ваучери по 120 лв. за хранителни продукти през април. В целият бюджет ще има дефицити, покрити с дългове. Не е вярно, че със заеми ще финансираме детските добавки и пенсиите, имаме средства", сподели Сачева. "Ще освободим 1 млрд. от 60:40, за да финансираме мерките, които предлагаме в момента. Между 300 и 369 лв., тези които са под прага на бедност ще получат по 120 лв., за да покрият разходите си за храна", изрази мнение тя. "Нашата система за социално подпомагане има достатъчно възможности за подкрепа на уязвимите семейства. За първи път ще има пакети и за новородени в бедни семейства – с памперси, санитарни материали и храна. Деца до 3 г. преговаряме за социално подпомагане", заяви министърът.
"Над 400 000 души ще получат хранителни продукти в зимния сезон. Подоходният критерий решихме да отпадне, защото беше залегнала в прогнозата на нашето министерство. Всички деца в България имат равни права", обясни тя.
"Трябва да продължава да се увеличава пенсионната възраст и да изсветляваме осигуровките, да се осигуряват на реалните пари, които получават. ДДС е спасило голяма част от сектора на заведенията от фалити", допълни гостът.
"Има желание за намаляване на ДДС на доставките на храни. 800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор, работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения", завърши Деница Сачева.

Подобни статии

 • Министър Сачева ще прави промени в Кодекса за социално осигуряване

  Министър Сачева ще прави промени в Кодекса за социално осигуряване

  Народните представители възложиха на социалния министър да изготви на промени в Кодекса за социално осигуряване. Това проекторешение се прие по предложение на ГЕРБ след разискванията за пенсиите. „За“ проекта гласуваха 103 народни представители, без „против“ и 49 „въздържали се“.

   

  125
 • Синдикати искат властта да осигури доходи, а не заеми на хората

  Синдикати искат властта да осигури доходи, а не заеми на хората

  Безвъзмездни доходи, а не пари назаем трябва да бъдат предвидени като мярка за новата вълна работещи българи, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск при потенциално затваряне на предприятия и бизнеси.

  99
 • Средната пенсия става 489 лева догодина

  Средната пенсия става 489 лева догодина

  Минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лв. на 300 лв от 1 януари 2021 г. От същия период нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до края на 2020-а се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило. Това реши кабинетът днес, след като одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

  129