Вижте колко българи спечелиха мечтаната зелена карта за САЩ тази година

Тазгодишните късметлии, спечелили зелена карта за заминаване в Щатите, вече са ясни.

Излязоха резултатите, според които печелившите са 348. Оказва се обаче, че според статистиката българите, които искат да участват в лотарията, стават все по-малко, съобщи Нова телевизия.

0,2% - точно толкова е шансът да спечелиш зелена карта измежду стотиците хиляди хора от цял свят, които кандидатстват. Печелившите по програмата в световен план са по над 55 000. През тази година добре дошли зад океана се оказват 348 българи от общо 30 649 кандидатствали. В името на американската мечта, със стиснати палци преди 19 години документи подава и Дида Иванова. Новината за големия късмет идва в спокоен и уреден период от живота ѝ.

„Държахме хранителен магазин в Добрич - под наем. Съпругът ми имаше борса отделно. Всичко беше напълно нормално. Нямахме нужда от това преживяване, но моят мъж реши, че иска да отиде, за да види Статуята на Свободата и така”, разказа Дида.

Дида няма особено желание да заминава, въпреки че кандидатства заедно с половинката си. По ирония на съдбата обаче именно тя печели заветната зелена карта.

„Децата не бяха много съгласни, особено синът ми. Той беше на 16, дъщерята беше на 15. Те израснаха там. Животът е съвсем различен, отколкото тук”, добави тя.

Грабват обаче шанса в куфара и тръгват: „Първите години за мен специално бяха много трудни. Аз имам сестра и раздялата с нея беше много трудна. Ние никога не се бяхме разделяли. Една година съм плакала всеки божи ден. Всяка година до третата си стягах багажа да се прибирам”, сподели още Дида.

По една или друга причина българите, които се изправят пред такава дилема стават все по-малко. Кандидатствалите преди две години за зелена карта са двойно повече от тези, които сега тепърва са пуснали документи – от около 30 600 падат на 14 407. Тенденцията започва още от 2013-а година, когато документи подават 52 506 души. Междувременно през 2020 година тогавашният президент Доналд Тръмп ограничи издаването на зелени карти. За спиране на програмата се говори още 2017-а година.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156