Вижте любимото меню на Краля на рокендрола - Елвис Пресли

Сандвич с банан и фъстъчено масло

Актьорът Веселин Плачков приготви любимия бургер на Краля на рокендрола Елвис Пресли и спечели всеобщото одобрение в готварското предаване „Черешката на тортата“. Всичко друго, но не и здравословна храна е привличала Краля на рокендрола.

Сандвичът, заради който легендарният музикант е пътувал из целите Щати, е прелюбопитно блюдо, което ни провокира да се разровим какво още е обичал да похапва бащата на Jailhouse Rock.
Оказа се, че трудно ще отрием нещо здравословно, както липсва и каквото и да било изобилие от плодове и зеленчуци. Вредно, но вкусно, явно това е била рецептата на Елвис за менюто му (за съжаление, не и за добрата му фигура в края на живота му). И все пак може да си позволим изключения от редовния си ритъм, само за да пробваме някой от ексцентричните вкусотии, с които се е хранил.


Сандвич с банан и фъстъчено масло

Едно от най-често присъстващите хапвания в менюто на Краля е било сандвич с банан и фъстъчено масло. На първи прочит звучи дори близо до здравословното. Бананите си тъпкани с калий, а фъстъченото масло е пълно с протеини и фибри. Ако се комбинира и с пълнозърнест хляб, идеята за подобна закуска съвсем не е лоша. Но Елвис съвсем не се е ограничавал само до тези три съставки. Често е добавял и любимия си бекон, след което е запържвал всичко на тиган, като го е намазвал с масло или мазнина от бекона обилно. Достатъчно сладко и солено, за да ти спре сърцето.


Класиката: фъстъчено масло с мармалад

Американска класическа детска закуска - мажеш филия с фъстъчено масло и още една с мармалад, захлупваш ги и ядеш. Тази любима храна на хлапетата си остава такава и на порасналия Крал на рокендрола, като той издига рецептата до нови висоти. Именно заради така наречения Fool’s Gold Loaf той е бил готов - и го е правил, да пропътува половината Щати. Още се носи легенда как от Грейсланд се е качил на частния си самолет и отишъл до Колорадо, за да хапне сандвича, защото е точно такъв, какъвто той го обича. А именно - с намазан цял буркан със сладко и цял буркан с фъстъчено масло, а по средата обилно гарниран с пържен бекон.


Парти кюфтенца

Една от любимите храни на Елвис по време на купон. Всички са знаели, че те са му слабост, и щом го поканят на купон, задължително зареждат масата с такива. Но те не са обикновени малки кюфтенца, забодени на пръчка, а е трябвало да бъдат обвити - познайте с какво?! С бекон! Дългогодишният шеф-готвач на музиканта Мери Дженкинс споделя, че звездата е обичал месото му да бъде обвито с месо, а беконът да е „наистина хрупкав“. За приготвянето на кюфтенцата към каймата се прибавя черен пипер и сос „Уорчестър“. Само това. След което се пържат с бекона.


Кокосов кейк

Любимият десерт на Краля е кокосовият кейк. И по-точно този, който майка му приготвяла. Така останало и до края. Колкото повече кокосови стърготини има в сладкиша, толкова по-добре. Трябвало да го има постоянно в наличност и всяка нощ Елвис ставал да яде от него. Толкова обичал кокос, че се твърди, че винаги имал в джоба пакетче стърготини.

Продукти:

1 2/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
¾ ч.л. сол
3 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.ч. мазнина
1/3 ч.ч. кокосово мляко
1/4 ч.ч. мляко
3 белтъка
ванилия
3 ч.ч. кокосови стърготини
2 ч.ч. пресята пудра захар
¼ ч.ч. кокосово мляко
1 с.л. разтопено масло

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта и пресейте 3 пъти. Добавете мазнината и кокосовото мляко и разбийте с миксер. Добавете млякото, трите белтъка и ванилията и разбийте отново. Разделете сместа на две и изпечете два блата, всеки по 25 минути на средна фурна.
За да приготвите крема, смесете пудрата захар с маслото и ¼ ч.ч. кокосово мляко. Разбийте с миксер. Намажете блата, след това поръсете с 1 ч.ч. кокосови стърготини, сложете втория блат, намажете и него и поръсете с втората чаша кокосови стърготини.


Традиционен испански омлет

Щом е пържено и има яйца, значи е за Елвис. Мисля, че стана ясно на всички. През 60-те дори имало анекдот в Тенеси, който гласял, че щатът изпитва липса на яйца заради Краля на рокендрола. Пресли определено обаче обичал традиционен испански омлет, който се приготвя и с картофи, лук, чушки.

Продукти:

500 г картофи
половин пакетче масло
2 малки глави лук
1 червена чушка
8-9 яйца
няколко стръка див лук

Приготвяне:

Обелете и сварете картофите. Лука го накълцайте на ситно. Махнете семките от чушката, измийте я и също я нарежете на ситно.
Разтопете маслото в тиган и към него добавете чушката. Разбъркайте леко и я оставете около 5 минути да омекне. След това добавете и лука и оставете за още пет минути.
Счупете яйцата в купа и ги разбийте добре. Добавете към тях малко сол и червен пипер и отново разбийте за кратко. Използвайте ножица, за да нарежете дивия лук и също го добавете към яйцата. В същия тиган с лука и чушката сложете картофите, нарязани на филийки. Върху тях излейте яйцата. Така гответе 15 минути, докато омлетът стане почти златистокафяв отдолу. След това го обърнете и от другата страна, за да получи същия цвят.


Панирани кисели краставички

Колкото по-хрупкави, токова по-добре. Трудно е да си представим как някой може да си помисли да панира кисели краставички, но явно силният вкус е това, което е привличало Елвис Пресли към храната. Ако сте достатъчно смели и сте решили да пробвате, първо трябва да нарежете краставичките на колелца. Тайната на приготвянето е да ги оставите достатъчно дълго да се отцедят. Втората тънкост е да пържите в много олио, и то много добре загрято. Панировката може да направите от брашно, смесица от подправки, сух чесън (повечко), сол, черен пипер. Към тях добавете лютив сос и малко вода, за да стане на каша. Потопете киселите краставички в тази каша и пържете.

Подобни статии