Вижте прогнозното разпределение на мандатите

По първоначални прогнози двете формации най-вероятно ще имат еднакъв брой депутати в следващия парламент - по 61 народни представители. Това обаче не е окончателно и окончателната картина ще стане ясна в четвъртък.

Това би означавало спад за групата на ГЕРБ-СДС с 14 депутати спрямо предния парламент и увеличаване на тази на ИТН с 9 народни представители. Засега не е напълно ясно и точно кой ще заеме третото място, след като Столетницата отбеляза нов срив и падна на около 14,5% срещу 13,6% за ДБ. Така БСП почти сигурно ще има поне петима депутати по-малко от предното НС, като прогнозите за нея са, че сега ще вземе или 38, или 37 мандата. За сметка на това ДБ ще има между 36 и 37 мандата, което е с 9 до 10 депутати повече спрямо предния парламент. Пети в следващото НС се класират ДПС, които по първоначални данни получават 10,67% от гласовете и най-вероятно ще запазят досегашния си брой депутати - 30. Шести са „Изправи се! Мутри вън“ с около 5%. Това означава, че вероятно също ще запазят досегашния брой народни представители, които имаха и в 45-ото НС - 14.

Самите избори протекоха при рекордно ниска избирателна активност, която се очаква да е не само далеч под тази от вота на 4 април, когато стигна близо 53%, но и под предния негативен рекорд от парламентарните избори през 2014 г. Тогава тя беше 48,66%. Към 17 часа на 11 юли активността беше малко над 29% - с близо 10% по-ниска от същия час на предния вот. Това я доближава до нива, по-близки до активността на евроизбори, отколкото на национални.

Подобни статии