Викингите стъпили в Америка преди точно 1000 години

Нова техника за датиране установи възрастта на селището Л'Анс-о-Медоус

Много преди Колумб да пресече Атлантическия океан, осем дървени сгради, покрити с трева, се издигали на тераса край торфено блато и поток в северния край на канадския остров Нюфаундленд. Те са доказателство, че викингите първи от европейците са стигнали до Новия свят. Но кога точно те са стъпили там и са основали селището Л'Анс-о-Медоус, доскоро беше неизвестно.

С помощта на нова техника за датиране, която използва добре известна слънчева буря като изходна точка, учените установили, че селището е било обитавано през 1021 г. - преди точно 1000 години и цели 471 години преди първото плаване на Христофор Колумб, разказва Ройтерс. Технологията е била приложена на три парчета дърво, извлечени от сградите в селището, като и трите показали една и съща година. 

През Атлантика

С плаванията си викингите бележат сериозен напредък в мореплаването. Селището им в Новия свят е най-ранното доказателство за прекосяване на Атлантика. Образно казано, то освен това бележи мястото, където хората най-накрая успяват на направят първото околосветско пътуване, след като хиляди години по-рано представители на човешкия род са навлезли в Северна Америка по тясната суша, която тогава е свързвала Сибир и Аляска.

“Много дължим на тези северноевропейци, които са първите, прекосили Атлантическия океан“, казва геологът Майкъл Дий от университета в Гронинген в Нидерландия, който ръководил проучването, публикувано в сп. „Нейчър“.

Викингите произхождат от земите на днешна Норвегия, Швеция и Дания. В продължение на няколко века те плават край бреговете на Европа, като грабят или търгуват с местните, а често и колонизират територии. Благодарение на изключителните си мореплавателски умения те достигат и заселват Исландия и основават селища на остров Гренландия. 

Суровини

Според Дий плаванията им до Северна Америка са продиктувани от желанието им за търсене на суровини, най-вече на дървен материал. Смята се, че основателите на селището Л'Анс-о-Медоус са потеглили от Гренландия, където горите са били нещо изключително рядко. Викингските кораби, известни като дракари, са били изцяло от дърво и били задвижвани с платна и гребла. До наши дни е запазен един образец - т. нар. кораб от Осеберг, който е дълъг 21.6 метра и се пази в специален музей в Осло.

За епохата на викингите се смятат годините между 793 г. - първото регистрирано нападение на северняците на Острова, и 1066 г., когато нормандският херцог Вилхелм, наследник на завладелите региона викинги, побеждава англо-сакския крал Харалд в битката при Хейстингс и сам става крал на Англия под името Уилям I Завоевателя.  

Слънчева буря

Да се датира поселението в Л'Анс-о-Медоус посредством обикновения радиовъглероден метод, базиран на съдържанието на даден изотоп на въглерода, се оказало трудно и неточно. Селището е открито през 1960 г. и досега се смяташе, че датира от ХI век, но точната му година липсваше.

Новият метод на датиране се основава върху факта, че слънчевите бури оставят определен радиовъглероден знак върху годишните кръгове на дърветата. Пред 992 г. е регистрирана особено силна слънчева буря - поток високоенергийни лъчи, достигнали Земята. И при трите изучавани парчета дърво, които са от три различни дървесни вида, се виждат точно 29-годишни кръгове след кръга, който носи белега на слънчевата буря. Това означава, че дърветата са били отсечени през 1021 г., посочва археологът Марго Кайтемс. А те са отсечени с железни брадви, с каквито местните жители по това време не са разполагали, допълва Дий. 

Исландските саги

Колко дълго е било обитавано селището, засега не е известно. Предполага се, че то е било ползвано поне десетилетие, посочва Дий и допълва, че в даден момент там са живели поне 100 викинги. Издигнатите в Л'Анс-о-Медоус сгради са подобни на откриваните в Исландия и Гренландия.

За викингското присъствие в Америка разказват древните исландски саги. Записани през ХIII век, те възпяват водач, наречен Лейф Ериксон, създал селище, наречено Винланд, както и за мирни и враждебни отношения с местното население, включващи и вземането на роби. 1021 г. отговаря на записаното в сагите, казва Дий и допълва: „Това пък поставя въпроса, колко от другите приключения, описани в сагите, са истински?“

Подобни статии