"Винарски будчици" във Флоренция и Тоскана

Старата тосканска традиция за пиене на хубаво вино на крак, дискретно и срещу малко пари оживява с измеренията на истински „бум“ по улиците на Флоренция и прилежащата й област

Става дума за гаврътване на чудесен местен червен елексир пред издълбани в стените на сградите на нивото на тротоара малки прозорчета с арковидна форма, наречени „букете“, което на български означава „дупчици“ или „будчици“. Като през средните векове виното се е продавало от тях в малки тумбести шишета, а сега се разлива в стъклени чаши за радост на мало и голямо.

Свидетелство за съживяването на симпатичната тосканска традиция е фактът, че само във Флоренция „букете“-те вече са 170, от които 145 са в историческия център на столицата на Ренесанса. Някой от тях са на по век – два, други са издълбани неотдавна, като не е задължително от другата страна на стената да е избата на някой винопроизводител, както обикновено е било преди време. Сега винарски будчици отварят преди всичко собствениците на кръчми и ресторанти, но нерядко това правят магазини за хранителни стоки, плод-зеленчуци и дори книжарници. Като поемайки чашата от подалата му я ръка, човек може да мерне в отверстието и заглавието на някоя интересна книга, която да го утеши заедно с виното. Хубавото е, че пред винарските прозорчета „прайвъси“-то на клиента е на „макс“, тъй като нито продавачът, нито някой друг отвътре може да зърне лицето му и обратно. Та гаврътваш чаша прекрасно вино за 2-3 евро и си тръгваш ни чут, ни видян, защото питието можеш да си го поръчаш и само с вдигнат показалец!

А интересното е това, че както е било през средновековието, така и сега, във времето на предизвиканата от коронавируса криза, пред винарските прозочета най-нуждаещите се тосканци могат да намерят вечер както храна, така и половинка вино, оставени от собствениците в знак на съпричастност с обеднелите им съграждани.

Подобни статии