Виолончелист изнася концерти за крави във времето на пандемия

Снимка: Mind Life TV

Лишен от възможността да изнася концерти пред публика във времето на коронавирусната пандемия, виолончелист започва да свири за необичайни слушатели: крави. Преживяването му допада до такава степен, че музикантът продължава с изявите си пред рогатите си поклонници дори след отварянето на концертните зали, предаде Франс прес.

"Да свиря за крави е продължение на това, което винаги съм правил в кариерата си на солист: да пренасям класическата музика отвъд стените на концертните зали", споделя инициаторът на проекта Джейкъб Шоу.

Базиран в Стевнс, в потънала в зеленина провинциална местност на час път южно от столицата Копенхаген, музикантът - професор в Академията Маршал в Барселона, е основал там школа за виолончело и изнася концерти в целия регион.

"Във времето на коронавирусната пандемия, разбира се, не винаги беше възможно да свирим пред публика, затова решихме да преминем към второто най-добро нещо: да правим концерти за крави", разказва мъжът, прехвърлил 30-те.

Миналата есен Шоу успява да убеди местен фермер меломан да му позволи да свири за месодайните му крави, уверявайки го, че класическата музика ще подобри благоденствието им.

"Когато ми разказа идеята, не я сметнах за налудничава, а по-скоро за вълнуваща. Усещам успокояващия ефект на музиката върху собственото ми тяло и си помислих, че въздействието върху кравите ще бъде същото. И не се заблудих", споделя Могенс Хаугаард.

Запознати първоначално с класическия репертоар през високоговорителите на плевнята им през зимата, кравите развиват слух и постепенно се превръщат в отбрана публика, разказват музикантът и фермерът.

"Всеки можеше да види от първия път, че им харесва, затова продължихме. Сега вече са свикнали и резултатът е, че те са фантастични, приятни и здрави животни", уверява виолончелистът.

Омекотява ли музиката нрава на добичетата? "Те са по-спокойни и по-сдържани. Човек може безпроблемно да ги доближи", казва Хаугаард.

Кравите освен това имат своите предпочитания - тънкост, която може да убегне на непрофесионалиста, отбелязва Шоу.

"Те реагират по различен начин на различни композиции, свирихме им нещо, което не беше толкова завладяващо и малко по-модерно. Повечето от тях не го харесаха и си тръгнаха", разказва Джейкъб Шоу.

"Мисля, че типът музикална композиция, която е най-близо до тях, до мученето им, всъщност напомня на звука на виолончело, поради което инструментът е толкова популярен сред тях", допълва той.

Понякога към концертните изяви на виолончелиста се присъединяват възпитаници на школата му.

"Мисля, че ще бъде много интересно през следващите няколко години: техните деца и децата на децата им ще растат с класическа музика. Новото нормално за една крава в тази област ще бъде слуша музика", казва в заключение Джейкъб Шоу.

Подобни статии