ВИП клошари обикалят контейнерите с лимузини

Прибират по 180 лева дневно от пластмасови бутилки и капачки

Клошари си отпочиват след тежък работен ден

Kлошарите вдигнаха стандарта и вече не ходят по кофите пеша, а с коли. Нов вид бездомници се появиха в столицата, дори в средите ги наричат ВИП клошари.

Те са облечени добре, ходят само по елитните квартали, откъдето събират маркови дрехи, обувки, дори някой изхвърлен лев. А от медта си докарват най-много пари - между 9 и 10 лева на кило от вторичните суровини. Така бездомниците от кофите вземат близо, че понякога и над 2000 лв. заплата.

Райониране

Над 2000 души на ден в София си изкарват прехраната, като събират отпадъци. Те са си разпределили кофите по райони и ресори. Едни събират само хартия, други - само желязо. ВИП клошари вече щъкат из столицата. Бездомниците са вдигнали стандарта си и не ходят от кофа на кофа пеша, а са с коли и са нормално облечени.
Старите оръфани старци вече не са това, което бяха, коментираха хора от централните райони на столицата. Така на практика клошарят става професия, която се развива добре, и парите, които се изкарват от нея, се увеличават. Те преравят кофите за изхвърлени стари маркови дрехи или обувки. Просещите обикалят баровските квартали в столицата с автомобил и там, където има изхвърлена стара метална ограда, стара печка или друг уред, го вземат.
„Събираме разделно", похвали се пред „Телеграф" възрастен клошар. Той търси само стар метал. По думите му в него са парите.

Цени

В момента пунктовете за вторични суровини изкупуват килограм желязо средно между 35 и 45 стотинки. Други клошари са се специализирали в събирането на пластмасови бутилки предимно от минерална вода и безалкохолно. Те ги събират, сортират по цветове и ги намачкват, защото така се приемат от пунктовете. Там изкупната цена за килограм пластмаса е между 20 и 35 стотинки на килограм. От хартията най-малко се печели, защото в момента килограмът й се изкупува между 7 и 12 стотинки, като цената варира от вида й. Най-скъпо се търгува медта, тя върви за килограм между 9 и 10 лева. Така на практика, ако един клошар работи усърдно и 5 дни в седмицата, може да изкара 2 бона заплата.


Фирми прекупуват отпадъците

В момента у нас работи, макар не на пълни обороти, система за рециклиране. Фирмите обаче признават, че успяват да съберат по 16-17% разделно. Някои от тях споделят, че изкупуват боклуци, събрани предварително от клошари, но разделно прибрани. Например пластмаса, стъкло и т.н. Имало например просяци, които успявали да продадат по 1 тон хартия на ден, което е между 160 и 170 лв. От бранша коментират, че за да секне далаверата на клошарите, трябва да бъдат закрити нелегалните пунктове за изкупуване на отпадъци.


Ходят с бус в кв. „Изток“

Жители на столичния квартал „Изток“ споделиха пред „Телеграф“, че редовно забелязват как клошари се придвижват с бус. Ровят в кофите и търсят само пластмасови отпадъци - бутилки, туби и различни опаковки, които да върнат на вторични суровини. Товарят ги в микробуса, който бил стар и раздрънкан, но заменил каруцата, и продължавали да обикалят района. След това къде ги карали, никой не знае.


Тъпчат отпадъци в изоставени соцвозила

Преди няколко дни жители на кв. „Здравец“ в Русе алармираха, че ужасни зловония се носят от соцлада, паркирана пред бл. „Мургаш“. В нея местен клошар, който правел обиколки по кофите, събирал всякакви отпадъци. Не се минавало без на човек да му залюти на очите, предаде dunavmost.com. В такива случаи хората трябва да алармират общината, която да разпореди принудително вдигане на автомобила, ако е изоставен от собствениците, или пък да се търси връзка със самите тях.

Подобни статии