Вирусологът проф. Радка Аргирова: Децата трябва да се ваксинират срещу COVID, те пренасят "прекрасно" заразата

Индийският вариант протича повече като настинка, с по-слабо изразени признаци на кашлица и задух

"Мога да кажа на родителите, че децата много „прекрасно“ пренасят вируси, могат да ги пренесат и на родителите си, и на възрастните хора, и на всички около тях, макар че те самите едва ли ще се разболеят. Децата много леко понасят тези инфекции. Родителите трябва да разберат обаче, че трябва да имунизират децата си", казва вирусологът проф. Радка Аргирова

- Проф. Аргирова, вече има бразилски, южноафрикански, британски и индийски вариант на COVID-19. Доколко ефикасни са ваксините срещу новите варианти на вируса?

- Това е въпрос, от който се интересуват абсолютно всички – имунизираните и тези, които не са. Искам първо да подчертая, че това не са нови щамове, а мутации на оригиналия вирус, който беше регистриран първоначално в Ухан. Данните показват, че одобрените ваксини от Европейската агенция по лекарствата са ефективни и ефикасни срещу всички варианти на коронавируса, но в малко по-малка степен. Важното е, че действат със сигурност. Засега няма официални данни за това в каква различна степен ваксините влияят срещу новите варианти. Важното, което трябва да знаят хората, е, че и РНК ваксините, и векторните препарати при завършен пълен курс на имунизация предпазват и от Делта вариант.

- Немалко хора вече изкараха COVID-19. Доколко имунитетът на преболедувалите коронавируса ги предпазва от заразяване с новите мутирали варианти?

- Това, което може да се каже към момента от научна гледна точка, е, че хората, които са преболедували коронавируса, досега са предпазени от заразяване и от неговите нови варианти, но не в пълна степен. Разликата е, че ако един преболедувал се зарази след това повторно, той ще прекара заболяването с много по-слабо изразени признаци. Абсолютно е възможно дори някои от тях да не разберат това и да не усетят, че изкарват на крак повторно заболяването. В тези случаи обикновено те се заблуждават, че имат настинка. Доказването на наличието на коронавирусната инфекция става, като отидат в лабораторията и се изследват за това. Тогава разбират, че става дума не за настинка или грип, а за вируса SARS-CoV-2. Тези, които са преболедували COVID-19, трябва да се ваксинират, но трябва да минат 3 месеца от това. В интерес на истината има едно ново изследване, според което след преболедуване на коронавируса е достатъчна само една доза, а не две дози от РНК ваксините. Данните от въпросното проучване показват, че дори поставянето на една игла би имало същия ефект. Подчертавам, че това е все още в сферата на научната литература и все още не е прието като решение за прилагането на този вариант на имунизирането на преболедувалите коронавируса.

- Хората не разбират от ваксини и вируси така добре както вас. Те не могат да си обяснят и питат как така ваксини, които са създадени преди появата на новите варианти на коронавируса, са ефикасни срещу тях?

- Това е един и същи вирус, който е мутирал и има няколко варианта. Не може да се говори, че ваксината е създадена, преди да е известен вирусът. Вирусът е известен на научната общност вече година и половина, тоест от самата му поява. Това е същият вирус, вариантите и измененията в него са много малко. Например 4 или 5 аминокиселини са се изменили от около 500, по точно 492 броя. Това не може да окаже толкова силно влияние, че ваксините да не действат срещу новите варианти на коронавируса. Ваксините действат срещу вируса и неговите установени мутации към момента.

- Вече стана ясно, че у нас има няколко души, заразени с индийския и южноафриканския вариант на коронавируса. Според вас изолирани ли са тези случаи и допускате ли, че има и други заразени с тези варианти?

- Според мен има и други заразени с индийския и южноафриканския вариант на коронавируса. Естествено е. У нас не може да се секвенират повече от 5 или най-много 10% от пробите, които са положителни за наличието на тези варианти. Разбира се, че има и други заразени с този вариант. Сигурна съм в това. Има такива случаи, и то много преди да започнат да излизат наяве тези резултати, които обявиха в началото на седмицата от Националния център по заразни и паразитни болести. Всекидневните епидемиологични данни напоследък показват намаляване на броя на новозаразените. Това означава, че индийският вариант все още не се е разпространил така, както това вече е факт в други държави. Знаете във Великобритания той повлиява епидемиологичната картина, и то при положение че там голям брой хора са имунизирани. Ако ние у нас продължаваме да не се ваксинираме и остава все така нисък темпът на ваксинацията, уверявам ви, ще имаме голямо разпространение на този вариант на вируса.

Новите варианти на SARS-CoV-2 се разпространяват най-вече сред хората, които не са ваксинирани. Ако е ваксинирано възрастното население, медицинските работници и гражданите, които попадат в така наречените рискови групи, може да се окаже, че тези варианти ще заразяват предимно млади хора.

- Какво е различното при новия Делта вариант? Има ли данни каква е клиничната картина на болните с индийския вариант? Има ли по-различни симптоми?

- Да, индийският вариант на коронавируса има малко по-различна картина. Той протича повече като настинка, с по-слабо изразени признаци на кашлица и задух. Това показва, че е с по-слаба интензивност болестната картина, отколкото при оригиналния щам.

- Какви са вашите прогнози, кога може да ни връхлети нова вълна? Може ли да се прогнозира тя по-тежка ли ще бъде от есенно-зимната?

- Няма да бъде в никакъв случай това, което беше през ноември и декември. Ще бъде по-лека следващата COVID вълна, но отново ще има хоспитализиране на голям брой хора. Не мисля, че това ще затрудни здравната ни система. Според мен тя ще издържи и на следващата вълна. Моята прогноза е, че тази вълна ще настъпи между средата и края на август. До средата на август ще е спокойно, кротко и тихо по отношение на противоепидемичната обстановка в страната. След това ще започне лека-полека да се забелязва и новата COVID вълна.

- В други държави се затягат противоепидемичните мерки. Според вас трябва ли да се затегнат отново мерките и у нас?

- Да, трябва да има противоепидемични мерки. Според мен всички трябва да носят защитна маска – и ваксинираните, и тези, които не са. Това е необходимо, ако искаме да се предпазим от нови варианти, които са по-прилепчиви, и да не ги разпространяваме. Според мен трябва да се носят маски от всички и при малките трудови колективи. Освен това трябва да се внимава там, където има събиране на голям брой хора. Чух, че след някакви мачове пак е имало разпространение на COVID-19 сред нови хора. Всичко това не трябва да се прави, не трябва да се допуска. Освен това мисля, че трябва да се помисли от страна на здравните власти дали не трябва да се ограничи не само влизането на гражданите от Индия и страните около Индия, но може би и от Великобритания. Към момента не мисля, че е необходимо да се прибягва към драстично по-строги мерки и отново всичко да се затвори.

- С този темп на ваксинация кога може да очакваме, че у нас ще постигнем колективен имунитет?

- Не мога да кажа. За България това е абсурдно да се предрече, защото тук се предпочитат предразсъдъците, а не истината.

Трябва да се направи много голяма кампания за ваксиниране, и то кампания с научни данни и факти. Не е достатъчно само да се говори идете в събота или в неделя и се ваксинирайте. Хората просто не вярват във ваксините, това е проблемът. В България витаят слухове, че ваксините са опасни и че с тях се чипират хората. В другите страни не витаят такива слухове, хората просто си се ваксинират. Не мога да кажа, че възрастните бяха пренебрегнати във ваксинационния план досега. Виждам, че идват да се ваксинират и много възрастни хора. Не бих казала, че са били напълно пренебрегнати. Може би не са били първи като приоритетни, но е добре, че сега им се даде предимство.

- Ваксините вече са разрешени и за деца над 12 години, но родителите се притесняват да се възползват от тази възможност. Има ли основание за притеснението им?

- Мога да кажа на родителите, че децата много „прекрасно“ пренасят вируси, могат да ги пренесат и на родителите си, и на възрастните хора, и на всички около тях, макар че те самите едва ли ще се разболеят. Децата много леко понасят тези инфекции. Родителите трябва да разберат обаче, че трябва да имунизират децата си.

Подобни статии