Вирусът оставя наследство от 12 симптома

Оздравелите може да страдат от безсъние и депресия

12 са най-честите симптоми, които мъчат оздравелите от коронавируса. Те могат да бъдат както физически, така и психически. В някои случаи негативните последствия отшумяват за 3-4 седмици, но в други могат да продължат и до 3 месеца.

Умората, задуха и главоболието продължават най-дълго, дори след като човек се е излекувал. Сред остатъците на COVID са още мускулна слабост, болки в тялото, намалена подвижност. От емоционална гледна точка пък преболедувалите може да страдат от безсъние, депресия, напрежение, промени в настроението, трудно събуждане, намалена концентрация. Много са и когнитивните нарушения, като влошена памет и замъглено съзнание.

Остатъчните симптоми зависят от възрастта, болничен престой, тежестта на протичане и други подобни фактори. Експертите са категорични, че вирусът може да нанесе трайни поражения и върху много от органите. Ето защо е важно, след като човек оздравее да мине през контролни прегледи и изследвания. Най-често засегнати са белите дробове, сърцето и нервната система. В по-редки случаи обаче вирусът може да нанесе увреждания също на бъбреци, черен дроб и др. При британският щам на COVID много чест симптом беше загубата на обоняние. Различни проучвания показват, че т.нар. аносмия може да продължи изключително дълго – до 12 месеца след началото на болестта. За сметка на това обаче този симптом не е толкова разпространен при т.нар. Делта вариант, познат още като индийски щам, който преобладава в момента.

Лекарите са категорични, че все още има много неизследвани отражения на вируса. Доказано е, че той увеличава случаите на инсулт, а до 2-3 месеца след острия период, макар и рядко, може да се наблюдават припадъци, енцефалит и др. Освен това учените са установили, че COVID може да отключи хипертония, диабет и автоимунни заболявания, като може да удари и в щитовидната жлеза. Сред недоказаните притеснения на експертите е и възможността вируса да повишава риска от развитие на паркинсон и алцхаймер.

Подобни статии