Висока численост на черни лешояди установиха във Врачанския Балкан

Общо 20 черни лешояда бяха засечени по наблюдения и предаватели във Врачански Балкан през юли. Това е рекордна численост на този рядък вид за целите Балкани, извън размножителната колония в Източни Родопи, в Гърция, съобщават от "Зелени Балкани".

В средата на юли от волиерата за адаптация във Врачанския Балкан са били освободени още два черни лешояда, с които пуснатите тази година в района птици стават общо девет. Птиците, оцелели след пускането миналата година, които също са наоколо, са седем.
Заедно с всички тези черни лешояди на площадката се хранят два "диви" черни лешояда, които сами са долетели тук - единият е уловеният по-рано през годината в ПП "Сините камъни" и екипиран с предавател - Ultramarin, и дива птица без маркировка. Освен тях, предаватели и наблюдения засичат в района още два черни лешояда от освободените в района на Източна Стара планина.
Това е абсолютно рекордна численост на птици от вида, наблюдавани извън размножителната колония в Източни Родопи, Гърция. Популацията там от 2015 наброява 31-34 мътещи двойки, а общият брой се оценява на около 110-140 индивида.
От "Зелени Балкани" напомнят, че преди началото на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" и първите освобождавания на птици през 2020 г., видът се е считал за изчезнал от територията на природен парк "Врачански Балкан" от повече от 70 години. Само година по-късно е била установена и първата сформирана двойка картали в района.

Подобни статии