ВКС потвърди присъда на Апелативен съд - Пловдив относно петима полицаи, осъдени за грабеж и подкуп

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени наказанията на петима подсъдими полицейски служители, осъдени за грабеж на цигари и вземане на подкуп. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Разузнавачът от Криминална полиция към ОД на МВР - Пловдив П. А. и полицаят от Общинска охрана С. М. са осъдени на по шест години лишаване от свобода. Съдът ги е лишил и от право да заемат длъжност в МВР за период от шест години. На С. М. е наложена и глоба от 6000 лева. Двамата са признати за виновни в това, че през декември 2016 г. в Пловдив, в съучастие са извършил грабеж на цигари без бандерол и пари на обща стойност 41 502 лева от М. М., като са употребили за това сила и заплашване, и грабежът е в големи размери.
Полицаят С. М. е признат за виновен и по второ обвинение - за това, че през март 2017 г. в Раковски, в съучастие с началника на Районно управление /РУ/ Раковски Г. И. и полицаите от същото управление В. Г. и Ж. К., са взели подкуп от 10 000 евро от бизнесмена М. М. от Пловдив.
Съдът е осъдил началника на РУ Раковски Г. И. на пет години лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лева, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за срок от шест години.
В. Г. е осъден на четири години лишаване от свобода, глоба в размер на 4000 лева и лишаване от право да заема длъжност в МВР за срок от пет години.
Ж. К. е осъден на три години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок и глоба от 3 000 лева, като е лишен от право да заема длъжност в МВР за четири години.
Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Подобни статии

 • Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания. Това се сочи в писмо на министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съд и на Софийския районен съд.

  73
 • Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба предстои да бъде решена. Тя каза това на брифинг от Словения, където беше на посещение, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

  113