Вкусни рецепти със сирене от Иван Звездев

Сиренето безспорно е един от най-ценените от българина продукти. Какво може да се направи освен сирене в гювече? Вижте предложенията на Иван Звездев.

Пълнени домати

Продукти:

125 г краве масло

400 г сирене

50 мл прясно мляко

1/4 ч.л. смлян кимион

4 домата

1/2 ч.л. червен пипер

 

Приготвяне:

Сиренето се слага в студена вода да се обезсоли за една нощ или се залива с гореща вода и оставя за 30 минути. С миксер се разбива меко масло за минута. Обезсоленото сирене се настъргва на ренде и претрива през едро сито. Слага се при маслото. Подправя се с червен пипер и кимион. Разбива се като се налива млякото, докато стане на пухкав пастет. На всеки домат се изрязва капак и се издълбава сърцевината с лъжичка, посолява се и се обръща в тавичка да се отцеди за 30 минути. Тогава се пълни със сместа и декорира с пипер на зърна и магданоз. Поднася се с канапе от зелена салата.

 

Къпана баница с готови кори

Продукти:

8-10 кори за баница, печени на сач

400 г сирене

3 яйца

150 г краве масло

 

Приготвяне:

Всяка кора се потапя (къпе) в топла вода за много кратко и веднага се изважда, слага се в тава с размер 30 см, намазана с масло. Покрива се с втора къпана кора и намазва с две лъжици стопено масло и 100 г дребно натрошено сирене. Върху него се слагат още две къпани кори, намазани с масло, поръсват се със 100 г от сиренето и заливат с леко разбити яйца. Отгоре се редят две къпани кори, намазват се с масло, слагат се останалото сирене и останалите къпани кори, намазани с масло. Баницата се реже на триъгълници. Всеки прорез се полива с масло, обилно се намаслява цялата повърхност. Баницата се пече в средата на предварително затоплена фурна на 180 градуса за 30 минути. Изважда се и покрива с кърпа за 15 минути, преди да се нареже и поднесе.

 

По касапски

Продукти:

300 г сирене

1 глава кромид лук

3 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

листа зелена салата за гарниране

 

Приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно. Сиренето се настъргва на едро ренде. Смесват се добре. Сиренето се полива с олиото и се поръсва с червения пипер. Сервира се върху зелена салата.

 

Кашкавал на фурна

Продукти:

300 г кашкавал

100 г сирене

4 яйца

250 г кисело мляко

120 г брашно

20 г масло

 

Приготвяне:

Кашкавалът се настъргва на едро ренде и заедно със сиренето се смесва в купа. Поръсват се с брашно и се разбърква. Яйцата се разбиват за кратко с кисело мляко. Слагат се при кашкавала и размесват. Сместа се сипва в покрита с хартия за печене тава с размер 20х20 см. По повърхността се разпределя масло, нарязано на малки парченца (колкото лешник). Изпича се в предварително затоплена фурна на 160 градуса за 20 минути. След изваждане се реже на парчета и поднася.

Пълнени картофени кюфтета

Продукти:

1 кг сварени картофи

2 яйца

1/2 ч.л. копър

1/2 ч.л. риган

200 г крема сирене

200 г кашкавал

1 ч.ч. галета за паниране

1 ч.ч. олио за пържене

 

За сос:

1 печена чушка

2 с.л. кисело мляко

4 с.л. майонеза

1 скилидка чесън

1/2 ч.л. сушен копър

1/2 ч.л. сол

 

Приготвяне

Картофите се смачкват на пюре. Посоляват се с 1/2 ч.л. сол, два жълтъка, 1/2 ч.л. копър и 1/2 ч.л. лиган. Омесва се добре. От сместа се оформят 15 топки, всяка се сплесква и в средата се слага по 1 с.л. крема сирене и 1 с.л. настърган на едро ренде кашкавал. Затваря се и се прави плоско кюфте. Белтъците се разбиват на сняг. Всяко кюфте се овалва в галета и след това в белтък. Кюфтетата се пържат в загрято олио по една минута от всяка страна. Изваждат се върху салфетка. Приготвя се сос, като в съд за пасиране се слага 1 печена чушка, 2 с.л. кисело мляко и 4 с.л. майонеза. Добавя се скилидка чесън, половин ч.л. сушен копър и сол на вкус. Пасира се добре. С този сос се поднасят кюфтетата.

Чийзкейк с боровинки

Продукти:

За блата:

200 г бисквити

80 г масло

 

За плънката:

500 г крем сирене

300 мл сметана

3 с.л. пудра захар

няколко капки есенция лимон или настъргана лимонова кора

250 г конфитюр от боровинки

1 с.л. лимонов сок

 

Приготвяне:

Бисквитите се мелят. Стопява се маслото. Бисквитите се смесват с маслото и се нанасят на дъното на 20 см тава с ринг. Слага се в хладилник да стегне за 10-15 минути. С миксер се разбива сметана, докато стане на пяна, слага се пудра захар, крема сирене и есенция лимон. Разбива се на средна мощ за 3-5 минути до получаване на пухкав крем. Сместа се нанася върху охладения блат. И се оставя в хладилник да стегне за 5 часа. В малка касерола се слага конфитюр от боровинки да се стопи на бавен огън. Оставя се леко да се охлади и се налива лимонов сок. Конфитюрът се разпределя върху студения чийзкейк. Оставя се отново в хладилник за още поне 4 часа, след което се реже и поднася.

 

Ядосана манджа

Продукти:

6 с.л олио

1 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

5 печени чушки

4 яйца

200 г сирене

5 стръка магданоз

1/2 ч.л. сол

 

Приготвяне:

Загрява се олио в тиган и на умерен огън се запържва брашно за половин минута. Поръсва се с червен пипер, разбърква се внимателно и се залива с 1 чаша вода. Оставя се да заври и да се получи гъста кашичка - тип боза. Като се бърка непрекъснато. Тогава се слагат цели печени чушки. Между тях се поставят яйца. Слага се капак. На тих огън се изчаква да се забулят яйцата за около 5 минути. Сиренето се нарязва на пръчици. Реди се между забулените яйца и поръсва със ситно нарязан магданоз.

 

Добруджанки

Продукти:

200 г сирене

1 ч.ч. кисело мляко - 200 г

2 ч.ч. брашно - 250 г

1 ч.л. сода за хляб

30 г масло

1 яйце за намазване

сол по желание

 

Приготвяне:

Киселото мляко се поръсва със сода и разбърква. В купа се слага пресято брашно. Върху него на едро ренде се настъргва сирене. Слага се киселото мляко и се омесва тесто. То се разделя на 8-10 парчета и се оформят топки. Слагат се в тава за печене. Във всяка топка се прави кратерче. Маслото се разпределя в кратерчетата. Яйцето се разбива и с него се намазват добруджанките. Слагат се да се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса за 25 минути.

 

Подобни статии