Вкусът от градината на баба - директно от Ориента

За малки и големи градината на баба е символ само на едно - истинска магия. Вероятно няма човек, който да не е тичал с ожулени колене и ръце, пълни с цветя, из нея. Спомен за незабравимите лета, прекарани в къщата на село, оставят и казаните с домашна лютеница, приготвена с отгледаните от баба зеленчуци. В търсене на това магично преживяване, запечатано далеч в миналото, все повече хора пълнят пазарските си колички с продукти с гръмките етикети „от баба и дядо“ и „директно от градината“.

Желанието им отново да усетят вкуса на детството обаче ги прави уязвими за мнимите търговци, които заливат пазара със своята менте продукция. Шашмите с уж чистата родна продукция дори са увековечени в мрежата. Публикация след публикация „валят“ подправки като чубрица и магданоз, рекламиращи се с примамливото „от градината на баба“. Като място на произход обаче са посочени топли страни като Мароко или далечен Китай. Така традиционните родни вкусове отстъпват на прекалено екзотичните. „Шест седмици пих био чай за отслабване и загубих 20 лв.“, гласят и анекдоти в социалните мрежи. Макар българинът да е познат със своето чувство за хумор, често то се явява защитен механизъм, с който по-лесно да преживеем поредната измама и накърненото си достойнство. Един спал под звездите заради резервация в несъществуващ хотел, друг погрешка купил „нов“ телевизор от непознат, трети пък желае да живее здравословно, като се храни с чисти продукти, но дори това желание често не се увенчава с успех. И макар в условия на пандемия да пазаруваме „с един клик“ в мрежата, не означава, че сме предпазени срещу измамници, чиято единствена цел е да печелят от невежеството на потребителите,

Освен на джоба на обикновения гражданин подобни измами се отразяват пагубно и на малкото родни биопроизводители. Според официалния регистър на биосертифицираните оператори те наброяват едва около 5500. Противно на разбиранията, че биохрани у нас се съществуват и че българите се хранят с най-нискокачествените храни в цяла Европа, тези фермери, напук на пречките на бюрокрацията, организират базари, на които любителите на домашната храна да могат да се докоснат отново до автентичния вкус на българските зеленчуци, мляко и месо.

Американският автор Фран Лейбовиц пише: „Чети, преди да мислиш“, а думите й се превръщат в съвет за всеки потребител, искащ да получава високо качество срещу похарчените пари. Така едно малко зелено лого върху опаковката на биопродуктите лесно може да ни избави от съмненията с какво храним децата си и как се грижим за собственото си здраве. Още преди векове Хипократ е открил, че човек е това, което яде, а днес към завета му можем да добавим, че по тази причина трябва да се стараем храната ни да е качествена и единствено от проверени производители. Разбира се, доколкото ни го позволява количеството пари в джоба ни.

Подобни статии