Владимир Путин: Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, когато приключи мисията им

Заплахата за страната не е предизвикана от спонтанни протести, а от външни и вътрешни разрушителни сили, смята руският президент

Русия разбира, че заплахата за Казахстан е предизвикана не от спонтанни протестни действия, а от външни и вътрешни разрушителни сили. Това каза руският президент Владимир Путин на извънредно заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ.

„Разбираме, че заплахата за казахстанската държавност е възникнала не от спонтанни протестни акции срещу цените на горивата, а от факта, че разрушителни вътрешни и външни сили се възползваха от ситуацията“, каза руският лидер. „Онези, които пропагандираха ситуацията на газовия пазар, са един народ и имат едни и същи цели, а тези, които вдигнаха оръжие и атакуваха държавата, са съвсем различни хора и имат различни цели“, подчерта Путин.

Според руския лидер Казахстан е използвал технологии за насилствена информационна поддръжка на безредици, известни от "Майдана". В същото време според президента на Руската федерация ситуацията, пред която е изправена Републиката, е безпрецедентно предизвикателство за сигурността, целостта и суверенитета на държавата.

Путин декларира пълното си съгласие с оценката на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, че Казахстан е била подложена на агресия по време на безредиците.

По думите на президента става ясно, че изпратените руски миротворци ще напуснат Казахстан, след като изпълнят мисията си, както и че Токаев ще прецени за какъв период те да са на територията на Републиката.

Подобни статии

 • Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания снабдява Украйна с противотанкови оръжия

  Великобритания е започнала да снабдява Украйна с нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-засилващото се заплашително поведение на Русия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

  58
 • На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  На фона на напрежението в Украйна, Русия и Беларус започват съвместни военни учения

  Русия и Беларус започват съвместни военни учения. Маневрите „Съюзна решимост 2022“ са планирани на беларуска територия от 10 до 20 февруари, съобщи руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин.

  77
 • Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от източния си фланг

  „НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

  114