Владо Бучковски за преговорите между България и Северна Македония: Нарушено е взаимното доверие и преобладава речта на омразата

В преговорите между България и Република Северна Македония няма да има специален пратеник, те ще бъдат водени от двамата премиери и петте работни групи, които ще бъдат създадени, каза за БТА Владо Бучковски. Днес той беше освободен като специален представител на правителството на Република Северна Македония за Република България в края на 2020 година, а неотдавна ангажиментът му беше удължен.

"За мен беше чест да бъда специален представител на правителството на Република Северна Македония за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при изключително сложни обстоятелства. Нарушено е взаимното доверие и преобладава речта на омразата. Дори при такива неблагоприятни обстоятелства направих всичко възможно диалогът да не замира и да няма по-нататъшна негативна ескалация в отношенията между двете страни. Един мой приятел от София често ми казваше: "Ти си пазител на огъня тук, не позволяваш огънят да бъде потушен и това, което подхранва надеждата, че България и Македония могат и ще бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници", каза за МИА, след като беше освободен, Владо Бучковски.
Бучковски беше освободен от правителството на Зоран Заев на последното му заседание и няколко часа, след като номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски внесе в парламента предложение за състава на новото правителство и програма.

Подобни статии