Властта заигра танго със сертификатите

Масовата истерия принуди министър Стойчо Кацаров да направи стъпка назад

Властта заигра добре познатото в България политическо „танго“ - две напред, една назад. Този път то се проведе под акомпанимента на т.нар. зелени сертификати. От 21 октомври влезе в сила решениетото за всички дейности на закрито да се изисква „зелен сертификат“. Документът няма да е нужен само за хранителни магазини, аптеките и банките. Това обяви във вторник здравният министър Стойчо Кацаров. Последва масова истерия и няма и 24 часа по-късно, Кацаров направи стъпка назад.

Нямало да се иска зелен сертификат за ваксинираните с първа доза, те ще могат да влизат в затворени обекти с талончето, на което е изписана датата за следващата имунизация. Как се стигна дотук?

След като бе обявено изискването за сертификат, последва истерична реакция в обществото и в почти всички професионални и политически кръгове. Хората се юрнаха да се ваксинират с еднодозовата ваксина, заваляха искания за оставки. Дори БСП, които са принципно толерантни към служебния кабинет, поискаха оставката на министър Кацаров. Пред моловете се въртяха гневни клиенти с първа доза, които обаче не бяха допускани вътре. Някои искаха да си платят за бърз тест, но търговците не бяха подготвени – тестове нямаше. Други трескаво снимаха сертификатите си с мобилните телефони. Организираха се „спонтанни“ протести, на които някакви съмнителни граждани мънкаха, че не са против ваксините, но не можело да ги задължават. Синдикати и работници се възмущаваха, че ако не ги допускат до работните им места, се ограничава правото им на труд. Някои студенти не бяха допускани до общежитията, ако нямаха заветния ваксинационен документ. Заговори се за „дискриминация“, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече здравния министър „измамник“. Шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви бойкот. Инфлуенсърите наводниха социалните мрежи с тягостно напрежение. Нещата, общо взето, започнаха да излизат от контрол. Ситуацията стана почти на живот и смърт, разбирай: или сертификати, или пълен локдаун. Тъй де, изберете по-малкото зло.

Истерията очаквано даде резултат и българите за пореден път заиграха тангото на политиците. Танго, което го играхме и миналата година по отношение на коронакризата.

Всички, които са се ваксинирали с първа доза от двудозовите ваксини, също ще могат да влизат на обществените места, в които се изкисва „зелен сертификат”, и след първата игла. Този промяна ще бъде въведена в заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, съобщи самият той по време на брифинг, който трябваше да пооправи щетите от масовата психоза.

За целта ваксинираните с двудозова ваксина трябва да покажат картончето, на което е изписана датата на първата им доза. Този нов тип серфикат ще става валиден 2 дни след поставянето на първа игла.

Причина за мярката е, че хората масово се насочвали към еднодозата ваксина по административни причини и заради сертификата, а не защото предпочитали да се имунизират с нея. С две думи, пак се оказахме неподготвени за борба с коронакризата. А извличането на политически дивиденти от темата е, меко казано, нелепо. Защото всички партии и политици усърдно ни доказаха, особено през последните месеци, че определено не са в час.

Подобни статии