Внасяме максимално възможните количества азерски газ

Максималните възможни количества азерски газ се доставят на гръцката граница. Миналата година цената му бе в пъти по-висока, но ние все пак бяхме готови да изплащаме договора си. Изпълняваме коректно всичките си договори. Изпратили сме писмо до "Газпром" за изпращане на по-големи количества. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС".

По думите му дружеството не е единственият доставчик на либерализирания пазар - над 30 дружества следва да поемат отговорност да доставят количествата газ на своите клиенти.

Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов подчерта, че енергийната компания е предоставила дължимите средства към компанията IGBT и забавянето на интерконектора с Гърция "не е въпрос на пари". Във връзка с обвиненията за изземане на свръхпечалба от АЕЦ "Козлодуй", отправени от синдикатите, той поясни, че бизнес планът на предвижда печалбата на централата до декември да бъде 550 млн. лева в края на 2021 г.

"Към месец декември печалбата вече е 739 млн. лв. Така очакваме до края на годината да бъдат спечелени 985 млн. лв.", коментира той, като допълни какви са функциите на БЕХ - подпомагане на дружествата за покрива е на тяхната ликвидност. Николов поясни, че към момента от сериозни загуби е заплашена" Топлофикация - София", а техният очакван размер достига 350 млн. лв. до края на годината. "Предполагам, че БЕХ отново ще бъде принуден да прави цесия и дългът да се прехвърли от" Топлофикация - София" към Булгаргаз", а след това и към БЕХ", поясни той, като допълни, че 2.4 млрд. лв. все още е тарифният дефицит, който все още не е преминал през Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според председателя на КЕВР инж. Иван Иванов факторите, които влияят за сериозното увеличение на цената на електроенергията у нас са поскъпването на природния газ, а също и тези на въглеродния диоксид. "Ключът е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира под формата на тъгорвия с емисии и ако в тази платформа бъде увеличено количеството на предлаганите емисии, по естествен път ще бъде намалена и тяхната цена", категоричен бе той. Иванов обобщи, че това би било от изключителна важност за България, тъй като почти 47% от инсталираните мощности са термични централи.

"Трябва да бъдат спазени 2 ключови дати - 31 декември за строителството и до 30 юни да бъдат завършени всички тестове и придобити необходимите разрешения. В противен случай изпълнителят следва да понесе санкция в размер на 90 000 евро на ден", завърши Иванов.

Подобни статии