Внимание, ще ви проверяваме!

Защо трябва да се обявява какво предстои? За да може нарушителите да са предупредени?

От агенцията по храните щели да проверяват сладоледа. Логично. През лятото студеното лакомство се харчи много. В съобщението на санитарното ведомство дори се указва конкретен срок на провеждане на инспекциите, който започва от края на юни и свършва на 30 септември. Интересно защо трябва да се обявява времето на проверките?

Може би е записано в някоя наредба, съчинена за удобство на бизнеса, но нали агенцията по храните е призвана да пази потребители от некачествени храни. На практика това означава, че сега се предупреждават производителите да изчистят съмнителните партиди преди края на месеца или да ги скрият някъде за след началото на октомври.

Явно системата на контрол на храните у нас не е на ниво. Умишлено или не, за целта не се отделят достатъчно средства и се разчита повече на случайността. Така през лятото на 2017-а стана ясно, че сме изяли десетки тонове сладолед, в който бяха вложени съставки с инсектицида фипронил. От март до август тогава никой не разбра, че в сладоледа е имало от отровата и едва когато дойде информация по линия на Евросъюза, разбрахме за какво става дума.

Подобни опасности ни напомнят как преди около 35 години властта скри от народа за рисковете от аварията в Чернобил. По телевизията ни омайваха как всичко е наред, а за партийния елит се доставяха специални храни от далечни земи, където радиацията от гръмналата съветска АЕЦ не беше стигнала. Сега сигурно нещата не са по-различни и „елитът“ ни и днес не консумира каквото и да е. За останалите се пускат съобщения за безкрайни проверки, а при откриване на опасни храни не се назовава производителят или търговските обекти, където се продава. Така остава рискът, докато бъдат иззети опасните партиди, те да бъдат изконсумирани. В тези случаи ни остава само да се надяваме на силата на организма си, по-бързо да изхвърли отровите.

Лошото е, че качеството и безопасността на храните са в пряка връзка с покупателната ни способност или, казано направо, с дебелината на портфейла на всеки един от нас. В най-бедната страна на ЕС трудно можем да си представим делът на качествените храни по щандовете да е голям. Преди няколко години за шоколада, безалкохолните и дори детските пюрета за българските бебета бе установено, че са със съдържание по-различно от предлаганите на пазара в богатите страни от ЕС. Става дума за храни от една и съща марка и производител. Обясненията са, че разликата в съставките е, за да се направи стоката по-евтина, като за по-беден пазар и това се правело по поръчка на големите търговски вериги.

Така на нас отново ни остава само да се надяваме, че при проверките служителите от агенцията по храните ще успяват да хващат по-бързо най-опасните партиди и информацията от ЕС ще идва навреме. Иначе може да се получи като в поговорката: Кучетата си лаят, керванът си върви.

Подобни статии