Внуците удължават живота на бабите с 5 години

Поддържат ума им бистър и ги пазят от Алцхаймер

Бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, живеят средно с 5 години по-дълго. Това показва проучване, публикувано в „The Evolution and Human Behavior“.

Хората в златната възраст, които играят и се занимават с внуците си, са с по-нисък риск от смърт. Това е резултат от данните, анализирани от обширно проучване в Берлин за стареенето. Учените са анализирали здравните досиета на повече от 500 души на възраст над 70 години. Ползите за здравето от гледането на деца не се ограничават само до баба и дядо. Възрастните, които нямат роднинска връзка с малчуганите, за които се грижат, също  живеят средно с 3 години по-дълго,  пише БГНЕС.

Онези, които се грижат активно за внуците си са с много по-малък риск от Алцхаймер и други дегенеративни заболявания. Децата им помагат да поддържат  добро физическо и ментално здраве. Малките помагат на големите да не губят остротата на ума си и да бъдат енергични.  Според доктор Ронан Фактор има връзка между грижата за децата и понижаване на нивата на стрес, защото заниманията с малките и играта с тях помага на бабите и дядовците да останат здрави. Приятелските отношения и любовта  между възрастни хора и хлапетата  карат големите не само да са физически активни, но и да са по-щастливи.

Все пак авторите на проучването подчертават, че е важно да не се прекалява.  Бабите и дядовците не бива да не се натоварват изцяло с грижата за децата. Отговорността, умората и стресът от грижата за внучетата може да се окаже пагубна за  възрастните хора. Затова не ги поверявайте на грижите им по цял ден. Въпреки че умерената грижа има своите предимства, предишни изследвания показват, че напрегнатият ангажимент може да причини физически и психически стрес.

Подобни статии