Водолаз спасява удавници в реки, вирове и кладенци

За професионализма си Петър Костадинов бе отличен на празника на МВР

Петър Костадинов с почетния знак на МВР в служебния автомобил

Млад водолаз от Велико Търново участва в десетки спасителни акции за изваждане на деца и старци от реки, вирове и кладенци.

За професионализма си Петър Костадинов бе единственият служител от търновската дирекция, отличен с Почетен знак III степен на празника на МВР тази година, като получи наградата си от министър Бойко Рашков. Признание за работата му е и фактът, че 28-годишният мъж е назначен за командир на екипа от водолази в сектор „Специализирани оперативни дейности” към РД ПБЗН - Велико Търново.
Петър не е потомствен водолаз и споделя, че към тази сфера се насочил случайно. След като завършва средното си образование, работи едно лято като спасител на родното Черноморие и изкарал курс във водолазното училище в Китен. Но тогава изобщо не си и мислел, че ще си изкарва хляба като водолаз, при това като участва в изключително тежки и сложни акции за спасяване на човешки животи. Случайно от свой приятел Петър разбира, че в пожарната търсят водолази, и решил да кандидатства. Приели го и вече осем години той е част от сектор СОД, наследник на бившата Гражданска защита. Командирът на водолазите признава, че професията му не е никак лесна и изисква здрава психика, хладнокръвие и способност за бърза преценка и вземане на важни решения, от които зависят човешки животи. А наред с това, разбира се, и специалните умения. „Едно от най-важните неща е да не се прибързва. Рисковете са много и затова ситуацията трябва внимателно да се огледа, прецени и анализира. С действията си ние помагаме за спасяването на хора. В същото време обаче в много от случаите нямаме много време за умуване, а трябва да преценяваме нещата и да вземаме най-правилните решения”, споделя младият водолаз.
Една от основните дейности на Петър Костадинов и колегите му е да спасяват хора от удавяне в различни водоеми, където абсолютно всяка секунда е ценна за запазване на живота на изпадналия в беда. Един от последните такива случаи е от март т.г., когато Петър и колегите му участвали в спасяването на двама 16-годишни младежи, решили да се изкъпят в ледените води на Къпиновския водопад. Когато спасителите пристигнали на мястото, младежите били измръзнали във водата и не можели нито да се движат, нито да говорят. „Трябваше да се действа максимално бързо. Първият план на колегите беше да се предприеме алпийски способ, за да ги извадим един по един, но прецених, че това ще отнеме повече време, и предложих на ръководителя на екипа да вляза във водата и да ги измъкна. Момчетата бяха отчаяни, успокоих ги, запознах ги как ще процедираме и всичко завърши благополучно за пет минути“, разказа командирът на водолазите. В друг случай пък се наложило Петър да помага при изваждането посред нощ на възрастен мъж, паднал в 12-метров селски кладенец. За щастие акцията и тук завършила с успех и мъжът останал жив и здрав.
Освен с подобни единични случаи търновските водолази са участвали и в отстраняване последиците от сериозни инциденти и аварии като наводненията в Мизия, взрива в Хитрино и др. А Петър Костадинов е част от т.нар. Международен модул в Европа, като в случай на бедствия и аварии може да бъде изпратен за оказване на помощ във всяка една от европейските страни.
Наред с пострадали във вода, аварии и бедствия търновските водолази от сектор СОД съдействат на криминалистите, когато се налага да се претърсват водоеми за откриване на веществени доказателства или изчезнали лица.
Макар и по-рядко, но в работата на търновските водолази понякога им се налага да се занимават и със спасяването на попаднали в беда животни. Преди време те помогнали на замръзнали в река лебеди. Вадили са също коне от язовир и септична яма.
Работата на водолазите е изключително трудна и отговорна. Екипировката, с която се гмуркат, тежи около 15 кг. Понякога им се случва те да не се прибират с дни вкъщи при семействата си. Удоволствието от добре свършената работа и спасяването на човешките животи обаче оправдава всички тези трудности.

Изявява се и като алпинист

Преди пет години Петър Костадинов поставил ново предизвикателство пред себе си и изкарал и курсове по алпинизъм. И само преди седмица новите му умения влезли в употреба. Той взел участие в огледа при намирането на мъртво 15-годишно момиче на скалите край Велико Търново.
С натрупаните водолазни и алпийски умения Петър Костадинов би могъл да намери добра и доста доходна работа в чужбина. Той обаче е категоричен, че никога не би си и помислял да напусне страната си и да живее и да се реализира в странство. „Смятам, че родното ми място е локацията, в която трябва да се развивам. Ние, младите хора, сме бъдещето на тази държава и трябва да останем, за да сме в помощ на сънародниците си”, категоричен е Петър Костадинов.

Подобни статии