Военен парад за 70-годишнината на трона на кралица Елизабет Втора

Бъкингамският дворец обяви програмата за честванията

Обединеното кралство ще отпразнува 70-годишнината на престола на кралица Елизабет Втора с военен парад, концерти, местни тържества и състезание за създаване на нов десерт за платинения юбилей, става ясно от съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от световните информационни агенции.

На 6 февруари кралица Елизабет Втора ще стане първият британски монарх, управлявал седем десетилетия и кулминацията на тържествата за годишнината ще бъдат събития по време на четиридневен уикенд от 2 до 5 юни тази година. Все още не е уточнено в кои от тях кралицата, която е на 95 години, ще участва лично, след като неотдавна лекарите я посъветваха да си почива повече.

Удълженият празничен уикенд с добавен официален почивен ден в чест на кралицата започва на 2 юни с традиционния военен парад, с който се отбелязва официалния рожден ден на монарха.

На 3 юни ще има благодарствена литургия в катедралата "Сейнт Пол" в чест на службата на кралицата за Обединеното кралство и Общността на нациите.

Кулинарният конкурс "Платинен пудинг", спонсориран от Бъкингамския дворец, предизвиква британски граждани на възраст над 8 години да създадат нов десерт, посветен на кралицата. Кандидатите ще бъдат оценявани от телевизионните кулинарни звезди Мери Бери и Моника Галети и главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган. Рецептата, спечелила конкурса, ще бъде публикувана в навечерието на празничния уикенд, за да може да бъде част от тържествените угощения.

Близо 1400 души вече са се регистрирали като домакини на юбилейни обеди на 5 юни. От Бъкингамския дворец очакват, че в страната ще се организират около 200 000 подобни местни празненства. Предвидено е парти и в Бъкингамския дворец.

Кулминация на юбилейния уикенд ще бъде спектакъл, в който танцьори, музиканти, военни и професионалисти в различни ключови сфери ще "разкажат историята на управлението на кралицата", а деца ще пресъздадат в картини надеждите и очакванията си за планетата, обявиха от Бъкингамския дворец.

Подобни статии

 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  39
 • Бившият папа Бенедикт Шестнадесети е критикуван в доклад за сексуални злоупотреби в мюнхенската архиепархия

  Бившият папа Бенедикт Шестнадесети е критикуван в доклад за сексуални злоупотреби в мюнхенската архиепархия

  Докато е бил архиепископ на Мюнхен, бившият папа Бенедикт Шестнадесети не е предприел действия срещу духовни лица във връзка с четири предполагаеми случая на сексуални злоупотреби, които са извършени в неговата архиепархия, се казва в доклад, цитиран от Ройтерс.

  79