Война със скалпели

Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването: Отговорността за провала на ваксинационната кампания е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите.

В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

Накратко. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, чиято медицинска специалност е вътрешни болести, и предшественикът му, хирургът проф. Костадин Ангелов, се хванаха за яките по темите кой е виновен за лошото финансово състояние на Александровска болница и за бавната ваксинация у нас.

“Александровска болница е докарана до фалит, а размерът на дълговете е съпоставим със сумата, която се плаща на медиците на първа линия на Спешна помощ”. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в кулоарите на парламента, а повод за коментара му стана доклад, публикуван от МЗ за финансовото състояние на болницата.

Отговорността за това е на бившия директор д-р Костадин Ангелов, както и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило на поста, обяви още Стойчо Кацаров. И натърти, че Александровска е една от болниците в най-лошо състояние у нас.

Когато се разсрочвали дългове, обикновено се договаряли по-добри условия. Тук обаче било обратното, и то с невероятно високи лихви. Затова служебният министър щял да настоява Съветът на директорите да предяви регресен иск към предишните ръководства, които са сключвали такива заробващи договори, каза още служебният министър.

Отговорността за провала на ваксинационната кампания е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, заяви още той.

Отговорът на тези обвинения, разбира се, не закъсня.

„Съжалявам за институцията Министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон”, обяви в своя позиция бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от Министерството на здравеопазването и свързана с Александровска болница, съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент, коментира Ангелов. "Подобна информация за "лошото финансово състояние" се публикува за трети път в последните няколко месеца. Все покрай избори", отбелязва той и коментира, че на обществото днес се давала само "извадка от доклад".

През 2013 г., когато ставам изп. директор на "Александровска", приходите на болницата са 40 млн. лв., а в края на 2020 г. те са над 77 млн. лв. отбелязва още Ангелов.

"Кой финансира НПО-то на Кацаров преди да стане министър? Организацията получава стотици хиляди левове годишно. Това е видно от финансовите отчети в Търговския регистър. Дали не е Търговска лига? Дали не е "Чайкафарма"? Дали не са лица, свързани с тези дружества, които днес искат да отворят частна болница край София?", пита Ангелов.

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  192
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  276