Война със скалпели

Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването: Отговорността за провала на ваксинационната кампания е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите.

В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

Накратко. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, чиято медицинска специалност е вътрешни болести, и предшественикът му, хирургът проф. Костадин Ангелов, се хванаха за яките по темите кой е виновен за лошото финансово състояние на Александровска болница и за бавната ваксинация у нас.

“Александровска болница е докарана до фалит, а размерът на дълговете е съпоставим със сумата, която се плаща на медиците на първа линия на Спешна помощ”. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в кулоарите на парламента, а повод за коментара му стана доклад, публикуван от МЗ за финансовото състояние на болницата.

Отговорността за това е на бившия директор д-р Костадин Ангелов, както и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило на поста, обяви още Стойчо Кацаров. И натърти, че Александровска е една от болниците в най-лошо състояние у нас.

Когато се разсрочвали дългове, обикновено се договаряли по-добри условия. Тук обаче било обратното, и то с невероятно високи лихви. Затова служебният министър щял да настоява Съветът на директорите да предяви регресен иск към предишните ръководства, които са сключвали такива заробващи договори, каза още служебният министър.

Отговорността за провала на ваксинационната кампания е на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, заяви още той.

Отговорът на тези обвинения, разбира се, не закъсня.

„Съжалявам за институцията Министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон”, обяви в своя позиция бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от Министерството на здравеопазването и свързана с Александровска болница, съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент, коментира Ангелов. "Подобна информация за "лошото финансово състояние" се публикува за трети път в последните няколко месеца. Все покрай избори", отбелязва той и коментира, че на обществото днес се давала само "извадка от доклад".

През 2013 г., когато ставам изп. директор на "Александровска", приходите на болницата са 40 млн. лв., а в края на 2020 г. те са над 77 млн. лв. отбелязва още Ангелов.

"Кой финансира НПО-то на Кацаров преди да стане министър? Организацията получава стотици хиляди левове годишно. Това е видно от финансовите отчети в Търговския регистър. Дали не е Търговска лига? Дали не е "Чайкафарма"? Дали не са лица, свързани с тези дружества, които днес искат да отворят частна болница край София?", пита Ангелов.

Подобни статии

 • Бой с камшици

  Бой с камшици

  Свикнали сме Кубрат Пулев да се бие с ръкавици, но тази седмица боксьорът се развихри с камшици. Отнесе го доскорошният депутат от „Има такъв народ“, а вероятно и бъдещ такъв - Филип Станев. По-точно отнесе го една анатомична част от телесата на Станев, която не е удобно да напишем тука.

  191
 • Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

  736
 • Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Ако трябва да определим случилото се на жаргон, то към имената на двамата трябва да се изпише ВНЛ (на уличен език – вечна, неразделна любов). Днешното поколение няма да разбере какво означава това, защото лексиконите са отживелица, но пък героите в тазседмичната любовна вражда или враждуваща любов – зависи от интерпретацията, са на възрастта на онези демодирани забавления.

  601