Володимир Зеленски заяви, че в страната му се готви преврат, намеси Русия и най-богатия украинец

Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи днес, че е получил информация за подготовка на държавен преврат на 1-2 декември и че има опити в него да бъде въвлечен Ринат Ахметов, най-богатият бизнесмен в страната.

Украинският президент съобщи на пресконференция днес, че е получил информация за подготовка на държавен преврат "на 1-2 декември" и че има опити в него да бъде въвлечен Ринат Ахметов, най-богатият бизнесмен в страната.

"Не Ахметов подготвя държавен преврат. Ще ви отговоря на руски - хора, служби, някои представители на Русия и някои другари от Украйна обсъждат, че обществото било готово и че трябва да се предаде информация, че към момента Ринат Ахметов бил готов да се включи във въпроса за държавен преврат. Да го наречем така - смяна на действащия президент", заяви Володимир Зеленски.
По думите му в нагнетяването на напрежение участват и медии и че всъщност хора от обкръжението на олигарха, който е от татарски произход, опитват да го вкарат в схемата.
Зеленски допълни, че властите разполагат със звукозаписи, на които представители на двете страни обсъждат участието на Ахметов, но на тях не присъства неговият глас. "Но аз не вярвам в държавните преврати и не вярвам, че той ще хукне да се занимава с това", каза още президентът. След това заяви, че не може да разкрива повече информация.
Президентът покани бизнесмена с лично богатство от 7.6 млрд. долара, или 16 млрд. според други източници, "да чуе информацията, която можем да споделим".
На 17 ноември депутат от управляващата партия "Слуга на народа" заяви, че Ахметов "премина към открита конфронтация с президента" и "е в ход подготовка на решителна атака по всички фронтове". Според Егор Чернев олигархът "има намерение да смени властта и да избегне деолигархизацията" като "прибегне и към саботажи и проблеми в енергийния сектор, където контролира 70% от топлофикациите и топлоцентралите на страната".
Зеленски е посочвал Ринат Ахметов сред хората, които може да попаднат в списък с олигарси съгласно подписания от него по-рано този месец закон за предотвратяване на заплахите за националната сигурност от такива лица. Държавните служители са задължени да подават декларации за контактите си с олигарси, а те, от своя страна, са длъжни да ги предупреждават, че са в такъв списък. Освен това на олигарси е забранено да правят дарения на политически партии.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които говори украинският президент.

Подобни статии