Восъчен Ботев „охранява“ оръжейна изложба

Единствената у нас фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена по специална технология от специалистите на Санктпетербургския музей на восъчните фигури преди 17 години, излезе на показ в Казанлък на 22 септември.

Тя е част от изложбата на старинни огнестрелни пушкала, собственост на колекционери от Федерацията за стрелба с предно пълнещо се оръжие. Фигурата е притежание на гурковеца Николай Тодоров, който откликнал на поканата, отправена от секретаря на федерацията Борис Кръстев, повече хора да я видят редом с пушки, револвери и пистолети, ползвани в далечната епоха на ХVІІІ-ХІХ век.

Експозицията е подредена в една от залите на заведение в хотел „Казанлък“, чийто собственик Антон Каракоев е сред притежателите на уникални оръжия, в това число и пушка от типа „шишане“, с която е стрелял хайдутин преди повече 2 столетия. Антон признава , че се запалил по тези „железа“ преди десетина години. Съжалява, че не е успял да запише историите на пушките и пистолетите, с които по ведоми и неведоми пътища е успял да се сдобие.
Малко по-дълъг е стажът на Борис Кръстев, горд притежател на Мускет АН от 1777 година и на „братовчеда“ му от 1822-а, на чийто приклад личат следи от писано на френски писмо. Втората пушка му се паднала от близо 90-годишен французин, който обяснил, че тя е пътувала до Москва в похода на Наполеон до Русия. Другата пък открил в Белгия и след дълги преговори я откупил и принесъл в новозагорското си жилище.

Федерацията за стрелба с предно пълнещо се оръжие е регистрирана преди 2 години. В нея са обединени 9 дружества с около 200 души. Председател е оперният певец от Търново Христофор Йонов. Въпреки сравнително краткия си живот, нейните членове вече могат да се похвалят с международни признания. Кръстев е спечелил деветото място на световното първенство в Унгария в дисциплината стрелба с пистолет на 100 м. Поради ред рестрикции по онова време му се наложило да използва реплика на старинен пистолет, предоставен от италианската компания производител „Давиде Педерсоле“ . След двадесетина дни, в края на октомври българските колекционери ще участват в европейско първенство, като ще покажат уменията си на полигона край столицата на Втората българска държава пред съдии от световната организация.

Идеята за подреждането на изложбата се родила съвсем спонтанно, разказват Борис и Антон. Сторило им се интересно да покажат част от колекциите на двата клуба в деня на националния празник и да обяснят на хората какви са разликите между отделните експонати. На въпроса за цената, с която са се сдобивали с оръжия за личните си колекции вдигат рамене. Било различно, в зависимост от състоянието, от продавача, дали се срещат сравнително често или не. Можело да се намерят „екземпляри“ , струващи 350-400 лв., но имало и такива, които гонят сериозните 4-5 хил. лв., че и нагоре. Скъпи са и репликите, които се използват при състезанията, а черният барут се намирал само от чужбина.

 

Подобни статии