Вражда на седмицата: Добрата ЕК и лошите ваксини

Нямало било лоша реклама. Я пак? Ако държите на това твърдение, нека поспорим за тазседмичното решение на Европейската комисия да не подновява договорите за коронавирусни ваксини с „Джонсън и Джонсън“ и „Астра Зенека“ след дълги месеци уверения, че изходът от пандемията зависи от масовото ваксиниране.

Ако сте минали първа доза с втората, защото тази на „Джонсън и Джонсън“ така и не получи шанс да стигне до нас, едва ли ви изглежда толкова оптимистично предложението да ви имунизират с нещо съвсем различно. Антиваксърите и без друго натъртваха, че не са опитни мишки, за да ги инжектират експериментално. В сряда, когато се разчу за решението, тонът им направо премина в кресчендо.

Не казвам, че толкова важна информация трябва да бъде укрита, но може би имаше вариант да бъде поднесена малко по-дипломатично. Особено в страните, в които интересът без друго е слаб, подобна новина действа възпиращо. Не искам да влизам в ролята на лош пророк, но в следващите седмици у нас може да се наложи подходът „от врата на врата“, за да се предлага ваксиниране.

Никой не може да каже малко или много са случаите на съсиреци след получаване на ваксинационната доза, но за какво беше целия PR на редица държавни ръководители, които се ваксинираха именно с „АстраЗенека“, за да покажат, че няма нищо опасно и ваксината е достатъчно надеждна. Когато добрата Европейска комисия (ЕК), загрижена за здравето на европейците, директно действа срещу интересите им и игнорира поне 4-5 от вече съществуващите ваксини, а впоследствие къса официално с две от най-рекламираните, това е много лош пиарски ход.

Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители. Имунизираните в ЕС вече са 100 милиона, като една четвърт от тях са получили по две дози ваксина, отбеляза председателят на ЕК. По нейните думи решението на "Джонсън и Джонсън" временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.

Междувременно бе съобщено, че германските здравни власти са препоръчали на хората под 60 години с поставена първа доза от ваксината на компанията "Астра Зенека" да ползват друга ваксина за втората си доза поради опасения от тромби, предаде АП. Министерството на здравеопазването там заяви, че препоръчва на хората в тази категория да си поставят втора доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" или от тази на "Модерна". То обаче уточни, че в отделни случаи по-млади хора, желаещи втора доза от препарата на "Астра Зенека" може да бъдат ваксинирани с него, стига да е направена „внимателна оценка на медицинския риск“ при тях. Това важи и за хора под 60 години от високорискови групи, които все още чакат за първа доза. Тоест, едната от двете ваксини, с които ЕК къса, все пак ще се предлага. Вместо да се ускори темпото, с което се проучват ваксините, които се прилагат успешно в редица държави, в това число и в Европа. 

А докато руските и китайските ваксини чакат евентуално да ги огрее да достигнат до повече европейци, светът продължава да се затваря, а хората мрат като мухи.

 

Подобни статии