Вражда на седмицата: Изгониха Балтов от Пирогов

Проф. Иван Поромански е категоричен – докато той е шеф на „Пирогов“, Балтов няма място в болницата.

Проф. Асен Балтов е уволнен и като лекар от „Пирогов“. Това стана ясно в първия му работен ден след продължителен болничен. Преди обяд в понеделник той е извършил две операции, след което бил повикан от новия директор на болницата проф. Иван Поромански. „Каза ми: Ти ще си съдиш „Пирогов“ и ще те възстановят, но аз не искам и не мога да работя с теб“, сподели проф. Балтов.

Той е категоричен, че ще заведе дело. „Лошото е, че ще осъдя „Пирогов“, а не Поромански“, сподели бившият шеф на най-голямата спешна болница у нас. Той бе показно отстранен от поста си на 14 юли. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров се оправда с резултатите от извършената проверка, която доказвала нарушения в лечебното заведение. Впоследствие стана ясно, че ще се прави проверка на проверката, но окончателни резултати така и не бяха оповестени. Сега уволнението на Балтов като лекар в Първа клиника по ортопедия и травматология идва броени дни преди крайния срок за подаване на документи за директор на института. Здравното министерство обяви конкурса на 28 август, като участие може да се заяви до 17 септември.

Макар и временно на поста обаче Поромански взел решение за дисциплинарното уволнение на предшественика си. По думите на проф. Балтов, докато е бил начело на болницата, той не е имал конфликт с Поромански. „Единствено, когато не му позволих да си надпише ДМС. Ставаше въпрос за около 20 хил. лв. и го накарах да ги разпредели между всички в отделението. Но това беше отдавна, преди две години“, припомня си проф. Балтов. Той оповести новината за освобождаването си и във Фейсбук, като написа само „Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!“. Публикацията предизвика бурни реакции и вълна от коментари и подкрепа, включително от трима бивши здравни министри. „Прост реваншизъм! Но има и утре“, написа д-р Таня Андреева. „Това е отвратителна саморазправа с един истински професионалист. Никой не може да ти отнеме уменията, ръцете и любовта на пациентите“, гласи коментарът на Десислава Атанасова. Проф. Костадин Ангелов пък определи уволнението на Балтов като „наказателна и арогантна политическа акция“.

Същото мнение изказа и бившият заместник на Балтов проф. Николай Габровски. „Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история“, написа той във Фейсбук. На свой ред обаче от здравното министерство обявиха, че не са били информирани за уволнението на проф. Балтов. „Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански“, съобщиха от МЗ.

Подобни статии