Вражда на седмицата: Кошлуков vs Минеков

Снимка: БГНЕС Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се оплака от опит за цензура и заплаши да съди културния министър, защото е изрекъл лъжи и клевети по негов адрес.

Конкретният повод за враждата на седмицата е ясен – прекъснато предаване на БНТ, за да бъде излъчена пресконференция на партия ГЕРБ. Още веднага след назначаването си служебният министър на културата Велислав Минеков подчерта, че ще разнищи този казус. Кошлуков пък реши да му отговори. Така се стигна до една писмена кореспонденция, която прерасна в конфликт.

Тази седмица генералният директор на БНТ Емил Кошлуков даде заявка, че ще съди служебния културен министър Велислав Минеков. „Ще предприема всички законови действия, свързани с ангажиране на неговата отговорност за публичното разпространение на клеветнически изявления, включително и по съдебен път. Г-н Минеков в качеството си на министър си позволи да изрече лъжи, които хвърлят петно не само върху моето име, но и върху работата на БНТ. Няма да позволя да се тиражират клевети и неверни факти. Безусловно ще защитя своето име и работата на колегите“, написа в социалните мрежи Кошлуков броени часове, след като културният министър изрази мнението си, че шефът на обществената тв е едно от свързаните лица по закона „Магнитски“. Кошлуков обаче не е в списъка с асоциираните лица.

„Откровени лъжи и клевети“ - така Кошлуков определи „разпространените неверни твърдения от г-н Минеков на пресконференция на 08.06“.

До кулминацията между двамата се стигна след задочен спор, свързан с излъчването на пресконференция на ГЕРБ по време на „Денят започва с Георги Любенов“.

Управителният съвет на БНТ планира да подаде сигнал до Европейската комисия, Европейския съюз за радио и телевизия, както и дипломатическите представителства на държавите - членки на Европейския съюз, и САЩ. В позицията си УС пише за „сплашване на журналисти“ и „упражняване на цензура“ от изпълнителната власт.

„Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент“, заяви Минеков на среща с медии във вторник. Той обясни, че не притиска никого и само иска информация от СЕМ за поведение на обществената медия в разрез с правилата. Културният министър обяви, че подкрепя свободата на словото под всякаква форма.

В спора между Минеков-Кошлуков се включи и трети. „Емил Кошлуков, вместо да изпраща писма на международни институции и на послушната СЕМ, за да се прави на репресиран, да отговори защо обществената телевизия прекъсна програмата си, за да предава брифинг на партия ГЕРБ. И най-вече - като генерален директор да направи така, че националната телевизия да заработи в полза на обществения интерес", коментира Трифонов. "И понеже знам, че няма да го направи, той просто трябва да се махне от БНТ“. Това написа във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Шоуменът, в чието предаване редовно се четяха вестникарски изрезки, сега недоволства, че медиите не се фокусирали върху истински важните неща и прави бърз мониторинг кои според него са те. Трифонов явно залага на принципа, че когато двама се карат, третият печели. В случая обаче не е ясно като какъв се изказва той, след като не е никаква страна в този спор.

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  213
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  284