Вражда на седмицата: Крясъци в ефир

Крясъци огласиха студиото на Нова телевизия. Един невъздържан тип, който се кандидатира за каквото там падне, и се има за голям мъжкар, си изпусна нервите в ефир. И с основание водещите на сутрешния блок Виктор Николаев и Мирослава Иванова му взеха думата, като помолиха колегите си от апаратната да му спрат микрофона, след което го принудиха да напусне студиото.

Ситуацията изглеждаше така, сякаш всеки момент националистът и кандидат за президент Боян Расате ще разхвърля мебелите и ще направи погром, като този за който му снеха имунитета.

За решението, с което ЦИК даде разрешение за привличане на Расате като обвиняем, гласуваха 11 членове на комисията.

Преди това главният прокурор внесе мотивирано искане до ЦИК за сваляне на имунитета на Боян Станков-Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура. Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Боян Станков в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като кандидат за президент Боян Расате е "лице с имунитет" и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Всеки в тази държава може да се кандидатира за каквото желае, ако отговаря на условията. Шансът за успех е въпрос на самопреценка, каквато много от кандидатите за президент нямат. За Расате обаче е напълно нетипично да признае, че се държи като посивял тийнейджър с объркана самоличност и самосъзнание. Дали това се случва в предаването „Съдебен спор“, студиото на Нова телевизия или по време на предизборен дебат, няма значение. Когато твърди, че сме американска колония и „има право да се позове на петата поправка на американската конституция и да запази мълчание“, Боян Станков трябва да е наясно, какви последствия за него би имало това поведение в Америка. Иначе може да се прави на мъж колкото иска. Фактите са красноречиви.

Подобни статии

 • Казанлъчани бият тревога: Изоставен е гробът на Бозвелиев

  Казанлъчани бият тревога: Изоставен е гробът на Бозвелиев

  Гробът на един от най-видните български социалдемократи Константин Бозвелиев (1862-1951) тъне в немара и забрава, гневно съобщиха жители на Казанлък , които напомнят за личността на някогашния съратник, но и основен опонент на Димитър Благоев-Дядото по време на Бузлуджанския учредителен конгрес през 1891 година.

  114
 • Лекарите също се сдърпаха. Не за здравето на хората – за пари

  Лекарите също се сдърпаха. Не за здравето на хората – за пари

  Лекарското съсловие в България също показва завидни военни умения. Не е рядкост да наблюдаваме как уважавани в обществото доктори влизат в клинч помежду си като боксьори тежка категория, дърпат се за белите престилки и са готови да се удушат един друг с медицинските си слушалки. Много често лекарските спорове са по чисто медицински въпроси (за ваксинацията, против ваксинацията, спомнете си казуса „доцент Мангъров“). Друг път са по чисто политически причини – кой е с Бойко Борисов или кой е със служебния кабинет. Но в 99% от случаите става дума за пари.

  108