Вражда на седмицата: На кантар за Оскарите

Мария Бакалова, българска актриса, наречена от американската критика „фантастична находка“, след като е забелязана във филма „Борат 2“

Многобройните фенове на българската актриса Мария Бакалова, в това число и онези, които не са я виждали в нито една роля досега, са шокирани. Така биха казали жълтите медии, чиито дописки до една започват с възклицания и епитети. Сякаш драгият читател не може да си създаде собствено впечатление и трябва предварително да бъде подготвен какво го чака.

Най-изкуствено това стои до дописки, които се отнасят до времето. Шок и ужас – сняг през зимата. И други такива. Но да не се отклоняваме от темата. А тя, о ужас, шок, кошмар... и каквото още се сетите... ни среща с вражда на седмица между българската актриса Мария Бакалова и южнокорейската й колежка с впечатляващото и леснозапомнящо се в родните ширини име Юн Юх-джунг, което някои изписват като Юн-Йо Джонг, други като Юн Юф-джунг, а кореистите твърдят, че е Юн Ю-джун.

Двете, да не повярваш, били влезли в пряк двубой на наградите „Оскар“. Или поне така твърдят разни букмейкъри, чиято работа е да ръчкат хората да залагат и да проявяват хазартния си нюх дори в области, които иначе не ги вълнуват особено.

Повече от ясно е, че заставаме на страната на българката, а не на южнокорейката, която вероятно изпитва същата трудност да запомни и изпише името на колежката си, както ние нейното. За каква вражда обаче говорим? Двете актриси даже не подозират, че се намират в пряк сблъсък. Защото и в това състезание, както и във всяко друго, има победители и победени. И победата в случая зависи от чужда оценка, а не от собствени постижения. А в случая не можем да коментираме, както при конкурси от типа на „Евровизия“, че всичко е политика. А може и да е , кой знае. Неслучайно от Гилдията на актьорите подчертават, че Юн Ю-джун или както там й е името, е първата азиатска жена със статуетка за филмово изкуство.

Каквато и да е причината жената със сложното име да спечели срещу нашенката, не е особено правилно да коментираме артистичните им проявления. Особено ако не сме гледали филмите, за които са номинирани. Защото така съревнованието се ограничава до разглеждането на снимките на двете. И даже южнокорейците ще признаят, че по-младата е по-хубава. Но нали не това е критерият. Или пък е? Позитивните твърдят, че Мария Бакалова е превъзходна актриса, а хейтърите – че нищо не струва като актриса. Но и едните и другите говорят, колкото да се намират на приказка.

Всъщност, букмейкърите, които поставят Мария Бакалова с едни гърди напред пред Юн Ю-джун са прави, но да не сме буквалисти. Прави са, че това си е жива вражда. Щом като се стигна до заглавия, че корейката е отмъкнала наградата на Мария Бакалова. Която й принадлежи по право, явно. Можем да смятаме това за официален старт на състезанието, наречено „Златен глобус“. Там пък каква вражда след вражда ни чакат... Букмейкърите вече точат лиги колко ще спечелят. А за широката публика това е просто повод за чесане на езици. Защото, както вече казахме, не говорим за актьорска игра, а за измислени сблъсъци.

 

 

Подобни статии

 • Война със скалпели

  Война със скалпели

  В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

  114
 • Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

  718
 • Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Ако трябва да определим случилото се на жаргон, то към имената на двамата трябва да се изпише ВНЛ (на уличен език – вечна, неразделна любов). Днешното поколение няма да разбере какво означава това, защото лексиконите са отживелица, но пък героите в тазседмичната любовна вражда или враждуваща любов – зависи от интерпретацията, са на възрастта на онези демодирани забавления.

  590