Вражда на седмицата: Произвол има, произвол няма (Асим Адемов vs Бойко Рашков)

Снимка: asim-ademov.eu, БГНЕС Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, реши да говори от трибуната на Европейския парламент за полицейския произвол. Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, преди няколко месеца коментира полицейски произвол, при който протестиращи студенти са бити от униформени.

Като отзвук от президентските избори, две прегрели опорки от телевизионните студия и социалните мрежи се прехвърлиха чак в Страсбург.

По време на дебат от трибуната на Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов заяви следното: „Полицейският произвол над българските граждани по време на изборите в България, координиран от министър Бойко Рашков, е срам и позор за страна - членка на ЕС”.

“В предизборната кампания станахме свидетели на невиждан полицейски произвол, отправен от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков", алармира човекът на ГЕРБ/ЕНП.

По време на предизборната кампания от коалицията ГЕРБ-СДС упорито лансираха версията, че проф. Анастас Герджиков не е тяхна кандидатура, а го подкрепят, защото виждат в негово лице обединител на нацията. Версията за „невиждан произвол“ обаче бе прокарана първо от него, след което почти не остана симпатизант на ГЕРБ, който да не я повтори във Фейсбук. И то с думите „срам и позор“, които навяваха на опорки.

В отговор министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обясни кратко, че двама цивилни служители на икономическа полиция са поискали документи от висшите учебни заведения по повод започнала проверка. Проверките касаят Софийския университет “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет, уточни Рашков. И зададе въпрос: “Не трябва ли да проверим с тези пари дали не е станало същото, както с магистралата?”. Според него внушенията, че като министър е използвал полицейски сили, за да въздейства върху изборите за президент, са неточни и злонамерени.

Само преди няколко месеца темата за полицейския произвол имаше съвсем различни измерения. Комисията „Хаджигенов“ публикува брутални кадри от протестите на 10 юли м. г., в които униформени служители биеха невъоръжени младежи, а разпасан полицай галеше по главата и снимаше девойка по сутиен с белезници. Подобни кадри от акцията в университетите нямаше. Това провокира въпроса къде е полицейският произвол. И по какви критерии се оценява кое е „срам и позор“.

Другата тема, която засегна от трибуната на европарламента Адемов е табу от години. Но е чувствителна за представителите на няколко партии. Те отричат да има търговия с гласовете на определени малцинствени групи от населението, които явно гласуват под строй. Вместо да се разсеят всички такива съмнения и да се осигури честна игра, на последните избори това се превърна в повод за обвинения, че МВР репресира евентуалните организатори на купения вот като ги проверява. От трибуната на европарламента Адемов отново посочи, че под предлог за купуване на гласове въоръжена жандармерия е нахлула в домовете на роми и други граждани. Принципна позиция за купения вот обаче нямаше.

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  224
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  290