Вражда на седмицата: Протасевич vs Лукашенко

Снимка: ЕПА/БГНЕС Роман Протасевич – младият активист, който предизвика авторитарния лидер.

Единият се изживява като „Бащицата“, другият – като непокорно дете. Но конфликтът между дете и родител отдавна премина всякакви граници. Щом цяла Европа изскърца със зъби и порица „възпитателните методи“ на наставника, Лукашенко би трябвало да се замисли. Трябва, но не го прави.

Култът към личността е особено силен в тази съградена върху руините на Съветския съюз страна с население 9,5 милиона души. Александър Лукашенко е начело от 1994 г. и е свикнал да прегазва всички форми на съпротива. Протестите в Беларус бяха и си остават мръсна дума. Но Лукашенко, макар и не чак толкова стар – има много други световни лидери, които са му каки и батковци, изглежда все по-сив и уморен. И все по-изолиран сега, след гафа с отклонения в неделя пътнически самолет, летящ над страната му. Гаф, доколкото аргумент за отклоняването е било, че на борда на самолета има бомба. Кой би застрашил живота на пътниците и не би сменил курса? Но всичките тези усилия целяха само едно – арестуването на намиращия се на борда 26-годишен журналист и опозиционер. Независимо от последвалите обяснения на властите, че присъствието на Поман Протасевич сред пътниците било „чиста случайност“.

Кой е човекът, предизвикал авторитарния лидер до такава степен, че да се стигне до толкова драстични действия?

Роден на 5 май 1995 г., според беларуските власти, година след като Александър Лукашенко застава начело на тази бивша съветска република през 1994 г., той напуска Беларус през 2019 г., разделяйки живота си между Литва и Полша, два центъра на намиращите се в изгнание беларуски опозиционери, пише Франс прес.
Още като ученик в гимназията, през септември 2012 г., на 17 години, той е арестуван и бит от полицаи в цивилни дрехи по време на серия от репресии преди парламентарните избори, разказа навремето на АФП младият опозиционер, който днес е на 26 години.
"Полицаите ме удряха в бъбреците и черния дроб, след това три дни пикаех кръв. Заплашиха да ме обвинят в неразкрити убийства", заяви той. Бил освободен след неколкочасов разпит, защото по това време бил непълнолетен.
По време на разпита агентите на беларуските служби за сигурност - все още наричани КГБ както по съветско време - са му искали паролите за онлайн групи.
Тогава Роман Протасевич е ръководел два сайта в социалната мрежа ВКонтакте, един от които призовавал за бойкот на парламентарните избори и се наричал "Омръзна ни от Лукашенко".
Беларуският президент, някогашен директор на колективно стопанство, управлява с желязна ръка страната с население 9,5 милиона души. Голямо протестно движение срещу преизбирането му през август 2020 г., смятано за фалшифицирано, изкара на улиците множество хора през лятото и есента. Но то постепенно отслабна, сблъсквайки се с масови арести, полицейско насилие, при което загинаха най-малко четирима души, постоянен съдебен тормоз и тежки затворнически присъди на активисти и журналисти. Днес духът на протестиращите е по-силен от всякога. Лукашенко изгуби двубоя с младока, нищо че още не го осъзнава.

 

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  206
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  283