Вражда на седмицата: Търси се... по-енергичен зам.-кмет

Новият зам.-кмет по култура в столицата трябва да има опит, да е работил в сферата на културата, да е енергичен и креативен. От това не следва, че на досегашния са му липсвали изброените качества. Разбира се, винаги има какво още да се желае. И това не се отнася само до ресора „Култура, образование, спорт и младежки дейности” в Столична община. Вероятно към всеки друг зам.-кмет може да има не по-малко основателни забележки.

Какво толкова може да се е случило, че да предизвика кметицата на София Йорданка Фандъкова да предприеме толкова решителен ход? Защо се отказва от един енергичен и креативен човек, за да го замени с друг енергичен и креативен? И защо тази новина беше аргументирана пред журналистите по време на посещение на столичната кметица в приюта за кучета в село Сеславци? Нямаше ли друго, по-подходящо време и пространство?

Същинска вражда на седмицата едва ли ще произтече от уволнението на доц. д-р Тодор Чобанов, за когото много скоро отново ще чуем. И най-вероятно тогава ще стане ясно защо всъщност е отстранен.

В момент, в който всички в ГЕРБ – от най-високо ниво, та до най-долното стъпало, реват срещу мораториума на назначенията, такива сигнали действат като стрелба със сигнален пистолет. И хората неминуемо търсят причини там, където не ги намират.

Както обяви самата Фандъкова, причини за отстраняването на досегашния зам.-кмет има. И те са свързани с голямо забавяне на проектите за реставрацията на минералните бани в "Овча купел" и "Горна баня". Последва задочна размяна на комплименти. Фандъкова благодари на Чобанов за неговия принос в сферите, в които той е работил в София и подчерта, че той е доста сериозен, особено в сферата на археологията. Заедно с него изградихме Музея за история на София, Подземния археологически музей в църквата "Света София". Но в същото време под негово ръководство се забавиха други проекти и то чувствително, подчерта кметът. „Наложи се процедурата за банята в Овча купел да се прекрати. Сега трябва да се обявява наново. Това забавя всичко“, каза Фандъкова и уточни, че трябва да се работи по-активно и по-динамично.

Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия, заяви на свой ред освободеният зам.-кмет. Чобанов се опита да разсее съмненията, че зад уволнението му има по-дълбоки причини. След критиките и похвалите той заяви: „Чувствам, че е важно да споделя, че всичко е наред с мен и че като човек с около 20 години стаж в различни администрации от 1999 г. насам добре знам, че обществената работа върви ръка за ръка с това да бъдеш отговорен и ако не успееш да постигнеш очаквания резултат - да носиш почтено своята отговорност“.

С други думи – кметът и вече бившият зам.-кмет са доволни от взаимодействието си. Конфликт няма. Има отговорности.

 

Подобни статии

 • Война със скалпели

  Война със скалпели

  В навечерието на четвъртата вълна от пандемията и с висящ бюджет на Здравната каса поради все още недовършената актуализация на бюджета, двама сериозни български лекари и политици подеха истинска война със скалпели. Както можеше и да се очаква, ударите се нанасяха с медицинска точност и буквално замириса на кръв, йод и тежка политическа конфронтация. Уви, поизцапаха се и белите докторски престилки, и лекарското самочувствие.

  95
 • Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Поименно ги назовете... (подслушваните)

  Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Такава бомба хвърли министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. Логично, последва въпрос за повече конкретика. А служебният вътрешен министър отговори в стила на популярен в миналото виц.

  701
 • Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Дженифър Лопес и Бен Алфелк = ВНЛ?

  Ако трябва да определим случилото се на жаргон, то към имената на двамата трябва да се изпише ВНЛ (на уличен език – вечна, неразделна любов). Днешното поколение няма да разбере какво означава това, защото лексиконите са отживелица, но пък героите в тазседмичната любовна вражда или враждуваща любов – зависи от интерпретацията, са на възрастта на онези демодирани забавления.

  582