Връщане назад с машина на времето

Проф. Рон Малет използва лазер и трудовете на Айнщайн

Отколешната мeчта на човека да пътешества през времето скоро може да се превърне в реалност. Американски астрофизик сензационно обяви, че е разкрил тайната на пространствено-времевия континиум. 74-годишният професор Рон Малет е посветил по-голямата част от кариерата си на изследвания в тази област.

Отколешната мeчта на човека да пътешества през времето скоро може да се превърне в реалност. Американски астрофизик сензационно обяви, че е разкрил тайната на пространствено-времевия континиум.

74-годишният професор Рон Малет е посветил по-голямата част от кариерата си на изследвания в тази област. Той вярва, че накрая е открил формула, чрез която ще правим разходки по оста на времето. Проф. Малет уточнява, че засега това ще е възможно само в посока назад през годините.

Ученият даже твърди, че вече е създал прототип на машината за хроно-пътешествие. Тя се основава на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн, според която времето се забързва или забавя, в зависимост от скоростта на движещия се обект. Например ако сте на космически кораб, пътуващ със скоростта на светлината, времето би се движело по-бавно за вас, отколкото за хората на Земята. Ако прекарате една седмица в кораба, то тук ще са минали 10 години и теоретично вие като астронавт ще сте пътували напред във времето.

Любовта на учения към този тип изследвания датира още от 50-те години на миналия век. Той споделя, че баща му го запалил към четенето на фантастични книги за приключения към бъдещето или назад към миналото. Таткото на бъдещия професор обаче губи живота си, когато Рон е едва 10-годишен. Това изживяване го променя коренно. Година след смъртта му, малкият Малет попада на книгата „Машината на времето“, която изцяло формира възгледите му. Впоследствие той изследва теориите и писанията на великия учен Алберт Айнщайн – най-голямото вдъхновение на живота му. След години докторската степен на Рон Малет се базира именно на теориите на гения, в които той се специализира тясно.

Учените обаче все още са изключително скептични за пътуването назад във времето, но Рон Малет вярва, че тайната на технологията се крие в лазерите. Дизайнът му се базира и на теорията на Айнщайн, че масивни обекти могат да изкривяват времето. Според него ако успеем да извием времевото пространство в „халка“, то ще успеем да създадем и червейна дупка. Това е тунел с два входа, един в сегашното време и един в миналото.

Теорията му все още има известни ограничения. От изявлението стана ясно още, че прототипът на машината може да изпраща информация назад във времето единствено до момента, в който машината е била включена.

Всичко това кара много от колегите на професора да не вярват, че теорията му може да се реализира на практика. Астрофизикът Пол Сътър обясни, че идеята се разработва от десетилетия, като всеки нов пробив и разработка се възпират от действащите закони на физиката. Писателят на научна фантастика Брайън Клег изказа друго мнение. Според него идеята е прекалено интересна, за да не се направят експерименти върху нея.

Самият проф. Рон Малет признава, че теориите му надали ще бъдат реализирани, докато той е все още жив. Но ученият, мечтаещ от малък за пътешествие отвъд времената, казва, че ще е щастлив, ако стане един от хората, положили началото на този вид технология.

Подобни статии