Връщат 45,7 млн. лева за провалени ваканции

Готвят четири мерки за подкрепа на туризма

Общо 45,7 млн. лева са похарчени от държавния бюджет за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания поради ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Парите се предоставят на туроператори, които имат да възстановяват средства на своите клиенти. Туроператорите са фирмите, които пострадаха най-значително от локдауна, наложен в повечето държави, тъй като това на практика стопира работата им. Заради ограничителните мерки и липса на помощ за туристическия бизнес фирмите от бранша миналата седмица протестираха пред сградата на Министерството на туризма. Служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева излезе при протестиращите представители на туроператорите и съобщи, че ведомството е подготвило общо четири мерки в подкрепа на туристическия бранш, които са свързани с усвояването на 70 милиона лева от актуализацията на бюджета за тази година в подкрепа на бизнеса.

Георгиева обяви, че мярката за 30 млн. лева по закона за актуализирания бюджет за ликвидност е внесена миналата седмица в ЕК и до месец се очаква тя да бъде нотифицирана. Подготвени са и два проекта на постановления на Министерския съвет, с които са разработени две мерки. Едната е за 6 млн. Лева, предназначени само за туроператорите за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания. Втората мярка е за други 30 млн. лева за по-голяма част от туристическия сектор за погасяване на загуби в резултат на пандемията. За оставащите 4 млн. лева, които са в подкрепа на екскурзоводите, от министерството също имат готовност да внесат документ, но по думите на Георгиева ще се наложи корекция по нея, тъй като участието в тази мярка на планинските водачи не е разписано в текста на закона.

В отговор на въпрос от протестиращите за остатъка от 5,2 млн. лв. от предходна програма за връщане на пари на клиентите, Георгиева заяви, че те ще бъдат разпределени за туроператорите и за целта ще се направи отделна програма, за което има обща позиция с финансовото министерство. Заместник-министърът напомни, че това е разход за 2020 г.

Подобни статии