Връщат блясъка на царския дворец във Врана

Блажната боя от вратите и прозорците в царския дворец във Врана ударно се сваля тези дни, научи „Телеграф“.

От есента е започнало изграждането наново на параклиса, който е унищожен през 1946 г. след изгонването на царското семейство и настаняването на вожда Георги Димитров. В Страстната седмица стопанинът Симеон Втори посети екипа от майстори, които работят на място, и ги поздрави за предстоящия Великден.От есента е започнало изграждането наново на параклиса, който е унищожен през 1946 г. след изгонването на царското семейство и настаняването на вожда Георги Димитров. В Страстната седмица стопанинът Симеон Втори посети екипа от майстори, които работят на място, и ги поздрави за предстоящия Великден.
„Н.В. цар Симеон II с радост разгледа напредването на реставрационните дейности по дворцовия параклис “Св. Цар Борис Покръстител” и сърдечно поздрави Георги Трайков за неговия професионализъм и усърдие в реновирането на 109-годишните врати и дървени елементи по сградата! През годините на социализма голяма част от дървените каси, врати и прозорци са боядисвани с блажна боя, която сега екипът на Фонд “Цар Борис и царица Иоанна” надлежно отстранява, за да се върне историческият облик от времето на цар Фердинанд“, сподели в социалните мрежи управителят на двореца Ивайло Шалафов. Пред „Телеграф“ той допълни, че се надява работата да приключи до есента и тогава да можем да видим параклиса в пълния му блясък. Параклисът ще бъде осветен от свещеника на царското семейство - ставрофорен иконом Николай Георгиев.
За пръв път православният параклис на двореца Врана е осветен на 2/15 май 1914 г. от Високопреосвещения митрополит Партений (1845-1918) в съслужение с духовенство и при молитвеното участие на цар Фердинанд, царица Елеонора, князете Борис и Кирил, княгините Евдокия и Надежда, на митрополит Василий, духовен наставник на престолонаследника, и дворцовата свита. Богослуженията в него се извършвали всеки неделен и празничен ден, в който царското семейство се е намирало в двореца. През останалото време дворцовият ефимерий служел в параклиса на софийския дворец - “Св. св. апостоли Петър и Павел”, или в този на двореца “Царска Бистрица”. Параклисът във Врана е посветен на небесния покровител на престолонаследника Борис, княз Търновски - Св. равноапостолен цар Борис Михаил Покръстител. На 14 юни 2017 г. по повод 80-ата годишнина на цар Симеон II, за първи път от 16 септември 1946 г. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните митрополити отслужиха благодарствен молебен и се донесе изнесената през 1947 г. олтарна икона на Св. цар Борис Покръстител, поднесена от името на цялото българско православно духовенство при миропомазването на княз Борис през 1896 г. В желанието си да се възстанови и духовният живот в този исторически дом на царското семейство, Фонд “Цар Борис и царица Иоанна” полага усилия да възстанови православния параклис и да бъде отново жив този Дом Господен, достъпен за посетители и поклонници.

Подобни статии