Връщат студентите в аудиториите

Чертаят карта на университетите според нуждата от кадри

Снимка: БТА Служебният министър на образованието проф. Николай Денков представи четирите дами, които ще бъдат негови заместници - проф. Генка Петрова-Ташкова (вляво), Евгения Пеева-Кирова (втората отдясно), Мария Гайдарова (средата) и проф. д-р Нели Косева (втората отляво).

При първа възможност ще бъдат възстановени присъствените занятия на студентите във висшите училища. Това обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков вчера при представянето на екипа и приоритетите си. От думите му стана ясно, че заповедта е въпрос на време, защото ректорите трябва да организират занятията на място.

Денков обясни още, че следващата седмица ще се обсъди със социалните партньори дали от следващия месец в класните стаи да бъдат всички ученици. Това означава, че ротацията се запазва до края на май. От вчера присъствено в училище са 6-и, 7-и, 8-и, 10-и и 11-и клас, както и малките до 4-ти клас. Дистанционно са учениците от 5-и и 9-и клас. "Ще направим анализ какви се резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми с отпадане на учениците, със закъснение с усвояване на материала. На тази база при подготовката на учебната година ще предложим пакет от мерки, на които да стъпят и следващото министерство", обясни проф. Денков. Служебният екип смята да завърши и картата на висшето образование. Нейната идея е да опише териториалната и профилната структура на университетите и специалностите спрямо потребностите на пазара на труда. Пред „Телеграф“ от МОН обясниха, че ще предоставят информация по тази тяхна дейност, след като се запознаят с детайлите по нея.

Проф. Николай Денков ще работи с четирима заместници. Мария Гайдарова ще отговаря за всички дейности с училищната мрежа, завършването на учебната година и подготовка за новата. С анализа на проблемите по време на онлайн обучението ще се заеме Евгения Пеева. С ресор висше образование е Генка Петрова. За научната дейност пък ще отговоря Нели Косева.

Подобни статии