Все по-малко българи кандидатстват за зелена карта

На 8 май Държавният департамент на САЩ е уведомил всички печеливши българи, участвали в лотарията „Зелена карта“ 2021. Желаещите да продължат живота си отвъд океана са 14 407. Колко от тях са спечелили все още не е ясно, но статистиката сочи, че с всяка изминала година преследващите американската мечта сънародници стават все по-малко.

За 2019 г. формуляри са подали 30 649 души. През 2020 г. те са 22 696, като от тях само 348 българи са ударили джакпота от US лотарията, известна още като Програма за разнообразяване на имигрантския поток. Всяка година печелившите в световен план са общо над 55 000, а шансът е едва 0,2%. Такъв луд късмет обаче извадила Дида Иванова, чиято история разказа Нова телевизия. „Държахме хранителен магазин в Добрич - под наем. Съпругът ми имаше борса отделно. Всичко беше напълно нормално. Нямахме нужда от това преживяване, но моят мъж реши, че иска да отиде, за да види Статуята на свободата и така”, споделя Дида. Тя нямала особено желание да заминава, въпреки че кандидатствала заедно с половинката си. По ирония на съдбата обаче именно тя печели заветната зелена карта.
Преди дни американското посолство в България пък предупреди за интернет сайтове, които могат да подведат кандидатите за зелена карта, тъй като използват лого или интернет адрес, които приличат на официалния сайт на Държавния департамент.

Подобни статии

 • Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Д-р Ана Матишак: Жените с по-високо образование са по-неуспешни в реализиране на желанието си за раждаемост

  Из цяла Европа нивата на раждаемост са ниски. Това е особено голяма грижа в страни, в които ниските нива на раждаемост са съпроводени с високи нива на емиграция. Много жени и мъже нямат възможност да имат толкова деца, колкото искат, понеже са изправени пред различни препятствия, включително предизвикателства в баланса между кариера и семейство или предизвикателства, свързани с достъпни жилища. Това са част от изводите, който направиха експертите, участващи в министерската конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна".

  116
 • Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Индекс на уязвимостта 2021: България е на четвърто място по податливост на външно влияние сред осем държави от Централна и Източна Европа

  Общият индекс на уязвимост на България е 42 пункта - това я поставя на четвърто място по податливост на външно влияние сред осемте държави, участвали в изследването за разработване на Индекса за уязвимостта за 2021 г. на Центъра за изследване на демокрацията, координиран от Глобсек, Словакия, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ. Данните бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и експертите от Центъра Мартин Владимиров и Горан Георгиев.

  156