Всеки втори даскал не иска Биг Брадър в клас

82% са за присъствени уроци

82% от учителите искат редовен учебен процес от 15 септември, а 58 на сто не са съгласни да има камера със звук в класната стая. Това показва анкета, организирана от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод началото на учебната година.

В проучването е поставен въпросът за виртуална класна стая. Целта на камерата със звук е да могат ученици и родители да виждат учителите и така да се обучават в електронна среда в домашни условия.

Повечето от преподавателите не са съгласни, но 41% приемат този вариант. 13% подкрепят идеята за обучение в електронна среда, а 6% са съгласни на хибридно обучение, което включва редовни часове и обучение в електронна среда след тях. 55% от учителите са категорично против смесения формат, а 36% биха се съгласили на такъв, но ще им е много трудно. Според 67% от учителите има известен риск от заразяване с коронавирус в училище. 9% смятат, че рискът е голям и няма да започнат работа, докато 23% вярват, че училището е сигурна среда.

В същото време учители организираха петиция с искане сами да избират дали да преподават дистанционно или присъствено в училище. Те настояват за защита на педагозите в рискови групи от зараза с COVID-19. Лъчезар Томов преподава в две гимназии и университет и е привърженик на петицията. „Моята жена е с хронично раково заболяване и ТЕЛК и е в най-високата рискова група. Една четвърт от учителите в България са във високата рискова група, където смъртността е между 5 и 10%”, каза Томов, цитиран от Нова тв.

Подобни статии