Всеки втори избира "Пфайзер"

Намаляват съобщенията за нежелани реакции, младите се оплакват по-често

Почти всеки втори ваксиниран българин е избрал препарата на „Пфайзер“. Това показва справка на Министерството на здравеопазването, предоставена за „Телеграф“.

Поставените дози у нас от четирите одобрени за употреба ваксини срещу COVID-19 към вторник са общо 1 478 774. От тях малко над 836 хил. са именно имунизациите с „Пфайзер“. На второ място, с наполовина по-малко приложени дози - почти 439 хил., е ваксината на „Астра Зенека“.

Въпреки това според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата именно аденовирусният препарат е причинил най-много от докладваните нежелани реакции. Към началото на месец юни общият брой съобщения за постваксинални оплаквания е 2368, като 1595 от тях са подадени от лица, ваксинирани с „Астра Зенека“, а 573 от имунизирани с „Пфайзер“. Втората иРНК ваксина „Модерна“ е с над 191 000 приложени игли и 200 подадени сигнала за нежелани реакции. Почти 12 000 пък са българите, избрали втория аденовирусен препарат „Янсен“. Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е единствената към момента, която се прилага само в една доза. По-широката й употреба обаче започна с откриването на имунизационните пунктове в парковете. Поради тази причина към началото на този месец не са докладвани нежелани реакции.

От ИАЛ отчитат, че броят на сигналите намалява, а честотата им е 1,74 на 1000. „При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза, температурата рядко достига стойности над 38 градуса. По-рядко се съобщава за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли. Най-често съобщаваните реакции след векторна (аденовирусна) ваксина са грипоподобни симптоми: в немалко случаи температурата е над 38 градуса, съобщава се за болки в ставите и мускулите“, съобщават от Агенцията по лекарствата. Данните показват, че интензивни симптоми по-често имат млади пациенти под 50 г. „Относително по-малко са също съобщенията за локална реакция на инжекционното място. Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48 часа“, се посочва още в справката на ИАЛ. Оттам уточняват, че няма съобщения за анафилактични реакции, като голяма част от сигналите са подадени от имунизираните лица, а не от медици - около 90%.

Видин и Силистра с най-малко защитени

634 291 са българите, които са завършили ваксинацията си и вече са защитени от коронавируса. Най-голям е броят им в София - 191 584, следвана от Пловдив - 56 566, и Варна - 41 668. Най-малко пък са защитените във Видин - 5785. Това е и градът, в който са поставени най-малко дози от четирите ваксини, едва 12 796. Под 20 хил. са имунизираните в още 5 български града - Силистра, Монтана, Търговище, Смолян и Разград. В Силистра завършените ваксинации са 6597.

Подобни статии