Всички пенсионери, получавали помощи за отопление, могат да разчитат на тях и през предстоящия зимен сезон

Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лева, която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Той добави, че се очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да е около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6 на сто, каза Гълъб Донев.

Министърът на труда коментира още, че служебното правителство ще предложи проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще включва поне два варианта, за да може следващото Народното събрание да реши какъв подход да избере. Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при спазване на принципите на социалното осигуряване, обясни Гълъб Донев.

Единият вариант е пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 или 2019 г. Другата възможност е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. С нарастването на този процент се дава по-добра мотивация за гражданите да участват и спазват принципите на социалното осигуряване, подчерта министър Донев.

Всяко друго решение - с проста математика и вкарване на числа в размерите на пенсии, води до демотивация и създаване на напрежение между самите пенсионери. Вариантът, който аз експертно ще подкрепя е този, който ще обхване всички български пенсионери, добави той.

Подобни статии

 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  67
 • Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите. Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

  99
 • КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  Към настоящия момент КНСБ оценява като позитивно това, което се е постигнало по Директивата за справедливи и адекватни минимални работни заплати, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, посветена на директивата.

  121