Всички затворници на санаториум, а най-добре в спешното

Кристиан Николов за пореден път внесе искане в Софийския градски съд за изменение на задържането му под стража в по-лека мярка по здравословни причини. Този път той се опита да излезе от ареста към затвора, защото е болен от коронавирус.

Възможността арестантът да се е разболял с COVID-19 в условията на затвора не е изключена, но реалността как се е случило това е много по-любопитна. Оказа се, че новият коронавирус, който върлува вече от една година у нас и е страшилище за целия свят, може да бъде спасение за лишените от свобода. Убиецът в катастрофата с Милен не е единствен, а само поредният, който се разболява и напира да бъде пуснат.

Традиционно задържаните, като ги приберат на топло, се поболяват, кой с херния, кой с дископатия, кой сърдечни проблеми има, че дори и зъбобол при един от групата на „Наглите“, дето цъкаше с очите като реле. Сега е модерно обаче да си с коронавирус и сред задържаните. Явно епидемията е плъзнала в тази изолирана среда, защото не е тайна какво и как се внася там. Щом випове като Очите и Банев страдат от заболяването, работата е ясна. Само че хайде да не изкарваме всички затворници от килиите и да ги пращаме в санаториум. По-добре е да се включат в спешното към ковид отделенията като едни санитари, където поне да мъкнат колички с медикаменти, да дезинфекцират и да са в услуга на обществото. Хем ще са под лекарско наблюдение, хем и ще помагат, та ще има все някаква полза от тях.

Защото другата опасност, която се очертава, е много по-страшна от пандемията. Ако днес съдът беше пуснал Кристиан, утре и други ще тръгнат да излизат по същата причина. И накрая извън пандиза ще има не само опасни престъпници, но и разнасящи заразна болест. Защото нали не си мислите, че един човек, който е прибран, защото не спазва правилата и е нарушил закона, ще се съобразява с мерките на НОЩ и РЗИ. Темида да стяга юздите и да не пуска никого да излиза, дори по здравословни причини, а от правосъдното ведомство да вземат по-качествени препарати за дезинфекция и да затегнат контрола по килиите в зандана.

Подобни статии