Втори прощъпулник, но с играчки назаем

Абитуриентите влизат с битурбо и мръсна газ в живота

Снимка: Карикатура: Ивайло Цветков

Абсурди и изцепки маркираха абитуриентските балове и през тази година.

С 810 конски сили и V8-битурбо двигател препусна по пистата на живота випуск 2021 на гимназиите в Шумен. Дори взе малка преднина засега пред останалите каляски в ежегодния бал на принц Абитуриент в царството на възрастните, обиколките продължават по пистите в малки и големи градове още няколко дни. Техническите показатели по-горе са на расовия автомобил, с който в първата бална вечер докараха една от ученичките. Битурбо е технология при двигателите, при която два турбокомпресора компенсират всмуканата гориво-въздушна смес – за по-голяма мощ, ускорение и скорост. Тоест всичко това, на което образно се надяват и имат нужда в старта си в живота и абитуриентите.

Ламборгинито в Шумен предизвика по-голямо вълнение в специализираните групи за автомобили, отколкото в средите на абитуриентите, техните родители и близки. В абитуриентските кръгове надпреварата в автопарковете отдавна е достигнала нивата на надпреварата във въоръжаването между СССР и САЩ в периода на Студената война. Майки и бащи, лели и чичовци, цели фамилии и бизнес кръгове са впрегнати в осигуряването на престижен файтон за бала. Лелите и чичовците, събрани да изпратят любимите дечица, я разбират от двигатели и марки, я не, че и одумаха даже струващия стотици хиляди. Виж, като им кажеш, че струва милион, тогава вече поглеждат с друго око. Даже, докато не прочетоха в сайта цената, фаворит на абитуриентските баби и дядовци, вуйни и вуйчовци в Шумен беше една волга, от старите, ГАЗ-21, с цвят на окалян гълъб, но с добре поддържана ламарина и хромирани обръчи на фаровете. Напомняше им явно за техните добри години, сякаш и тогава такава волга в града не беше една и не возеше първия секретар. Не надничахме излишно дали колата е подарък за момичето, или нова придобивка на негов роднина, но пък е факт, че в много семейства ще направят всичко възможно да осигурят скъпа кола, изискани дрехи, класа за миг, стандарт за малко, само децата да запомнят този ден.

За пет години в гимназията децата отдавна знаят помежду си кой колко струва. Знаят си дрешките, парцалките, маратонките и телефоните, но класовите прегради са свалени и всички са в една общност, играят на една музика, преписват от едни пищови, смеят се на едни и същи вицове, плачат от едни и същи разочарования. И в балната нощ всичко се променя. Изборът на тоалет, аксесоари, кавалер и автомобил, който да те отведе на бала, се превръща в заклинание на това, какъв близките на абитуриента биха искали да видят неговия живот. Богат, стилен и безгрижен. Баловете, които паралелно с децата в ресторанта събират родата в хола вкъщи или в друг ресторант, се превръщат в прощъпулник, втора пита, която да ориса порасналите и отдавна проходили бебета. Втора орис. С играчки назаем.

 

Подобни статии