Втори старчески дом във Варна пламна от COVID-19

Второ огнище на COVID-19 e установено в старчески дом във Варна. 25 души от дома за възрастни хора ''Гергана'' са дали положителни проби.

Трима от заразените са от персонала, a останалите 22-ма души – потребители на дома. Засега хора в тежко състояние няма, съобщава Bulgaria ON AIR.
До масовото тестване на потребители и персонал се стигна след като жена от дома почина от коронавирус. Въпреки че първоначално ситуацията изглеждаше под контрол, се оказа, че заразата все пак е плъзнала и там.
Далите положителна проба вече са изолирани на отделен етаж, хранят се с еднократна посуда, а сградата се дезинфекцира четири пъти на ден.

За разлика от частният дом за възрастни хора "Св. Георги", където половината персонал напусна, след като над 100 души се заразиха с коронавирус, в "Гергана" проблем с персонала и предпазните средства няма.

Там са настанени около 140 души, повечето на възраст около 80 години, сред тях и такива с физически увреждания, и над 70 души персонал.

Подобни статии

 • Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

  Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес, 25 януари, в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

  30
 • НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  НОЩ препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки

  България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб (НОЩ) препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България.

  54
 • 10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  10% от направените тестове за COVID за денонощието - положителни

  За последното денонощие у нас са регистрирани iсамо 121 нови заразявания с коронавирус. При направени 1207 теста, това означава, че 10% от тях са дали положителен резултат, според данните, публикувани в Единния информационен портал.

  136