Вторият звънец на пандемията

*Цяло лято заедно в игрите, на дистанция в клас *Натежали деца и лениви мозъци са голямото предизвикателство

Снимка: Карикатура: Ивайло Цветков

В очакване на нова, четвърта вълна на коронавируса, стартира новата учебна година. Тя ще е втора, така че би трябвало вече да знаем как ще реагираме. Преди старта на учебната година обаче родители и учители треперят, какви изпитания ще има. И въпреки че това е вторият звънец в условия на пандемия, горчивият опит е налице.

Натежали деца от липса на физическа активност, лениви мозъци, мързеливи и отпуснати тийнейджъри, свикнали да чатят с едната ръка и да постигат игрови постижения, докато учителите се чудят как да приковат вниманието им или издирват хлапета, които са се чекнали, че са в час при проверката, след което са отишли да ритат топка пред блока. Всичко това, както и истината, че цяло лято децата бяха едно до друго в игрите, а сега ги опаковат със задължителни маски, води до масов шаш как ще я бъде и тази година. По всичко личи, че след масовия отказ на учители да се ваксинират, ще има засилени приказки колко важно е да превърнем децата в опитни зайчета. Очаква се медицински лица и учени да обясняват надълго и нашироко, че ваксините са безвредни и нямат странични ефекти. Истината е обаче, че дори и идеята за масово тестване веднъж седмично или месечно, ще катастрофира, защото е в сферата на фантазиите над 90 процента от родителите да се съгласят да подложат децата си на този експеримент.

Когато има висок процент заразени деца - до 10%, ще се преминава в обучение от разстояние в електронна среда. Онлайн ще се учи и при твърде много заразени учители. Другият случай е когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени“. Това обясни в четвъртък министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран на Фейсбук страницата на МОН.

Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая. Това обясни пак тогава пред БНТ образователният министър.

"Първият случай е, когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е, когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", каза Денков.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, допълни образователният министър.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков.

„Има огромна разлика между затворените помещения и открития въздух - заяви министърът. - Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито.

Министърът на образованието обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете.

"Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни Денков.

МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на ковид на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше едно от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени", обясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците, стана ясно още в навечерието на новата учебна година.

Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и тържествата да са на открито. Това каза междувременно служебният заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова по Би Ти Ви, съобщи пресцентърът на МОН.

"В насоките си Министерството на образованието и науката ясно е разписало всички възможни ситуации, както и процедурите, които да следват директорите. Нашето виждане е, че трябва да имаме максимално присъствено обучение във всички училища в страната с основен приоритет здравето на учениците", е заявила заместник-министър Мария Гайдарова.

Ето някои от правилата, при които стартира новата учебна година.

Класните стаи ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута.

Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището. Промените са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, публикувани днес. Министерството на образованието и науката (МОН) облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри.

Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 метра между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 метра между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10 процента от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб. При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50 процента от учениците.

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12-и клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на седми клас. Учениците от седми клас и от началния етап (първи-четвърти клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.

При тъмночервения сценарий - с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата.

 

Чуждият опит

 

В редица страни започна новата учебна година в условията на коронавирусна пандемия. Други страни пък все още се готвят за началото й. Това е третата учебна година, засегната от пандемията, след като втората половина на учебната 2019-2020 година премина при пълно дистанционно обучение, а през учебната 2020-2021 г. на редица места по света имаше редуване на присъствено и дистанционно обучение заради периодичното налагане и отмяна на частични или национални локдауни, уточни БТА. Новата учебна година започва сега с нов фактор в ситуацията - масова ваксинация срещу коронавируса, като в много страни тя обхваща и възрастовата група 12-17 години.

 • В Италия началото на учебната година е в периода 6-20 септември в различните области. Новото ще е, че от тази година в училищата и университетите влиза в действие зеленият сертификат (удостоверяващ прекаран коронавирус в предходните 6 месеца, или пълна ваксинация срещу коронавируса, или отрицателен тест за коронавируса не по-стар от 48 часа). Зеленият сертификат ще се изисква от преподавателите и персонала в училищата и университетите, както и от студентите, но не и за учениците. Тестовете за коронавируса, за които също се издава удостоверението, ще са безплатни само за онези представители на отрасъла, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Проверката на валидността на сертификатите ще става чрез специално приложение. Онези, които не представят зелен сертификат, ще бъдат третирани като отсъстващи без основание от работа. След 5 последователни дни на подобно отсъствие, се прекратява временно трудовият им договор. Отделени са над 350 милиона евро за заместващ персонал, ако възникнат подобни ситуации. Останалите мерки в училищата включват дистанция, едноместни чинове и разстояние между тях, дезинфектанти, редовно проветряване на помещенията, маски за всички над 6 години, забрана на спортните дейности на закрито, при които има физически контакт, гарантиране, че няма да има смесване на класове по време на междучасията, поетапно начало на учебния ден, така че да няма струпване на входа на ученици от различни випуски, обособяване на еднопосочни коридори на придвижване.
 • Във Франция новата учебна година стартира вчера, на 2 септември. В учебните заведения не се изисква зелен сертификат. Въвеждат се стриктни санитарни протоколи, включващи носене на маски и спазване на дистанция. В университетите и гимназиите в случай на заразен, той и неговите контакти са изолирани за 7 дни, но продължават да следват занятията дистанционно. Ваксинираните младежи, които са контактни на заразен, не се подлагат на изолация и продължават присъственото обучение. Досега около 60 на сто от френските тийнейджъри и 89 процента от преподавателите са ваксинирани.
 • В Португалия през август започна кампанията за ваксиниране на тийнейджърите над 12 години. Целта е до средата на септември да бъдат ваксинирани 570 000 деца, което да допринесе за една относително безопасна присъствена учебна година. Маските и дистанцията остават задължителни в учебните заведения.
 • В Испания санитарните протоколи за новата учебна година бяха одобрени още през май. Здравните власти не мислят да ги променят въпреки предупрежденията на експерти, че сега върлува Делта вариантът, което не е било отчетено в протоколите. Предвижда се дистанция от 1,2 метра и маски в училищата, а влизането и излизането на различните класове ще става по различно време. Учениците от даден клас няма да могат да се смесват с тези от друг. Здравните власти смятат, че тези мерки ще са ефикасни, още повече че в страната напредва ваксинацията на младежите от групата 12-19 години.
 • В Германия мерките се различават в зависимост от провинциите. В навечерието на оспорваните федерални избори обаче властите предпочитат да не рискуват с драстични мерки, излизащи от рамките на нормалното, например неприсъствено начало на учебната година. Така че учащите ще се върнат в учебните зали при спазване на строги правила. Ще се разчита на маски, мерене на температура, дезинфектанти, дистанция и ваксинация на подрастващите, както и на регулярни тестове за вируса, но също и на оборудване за пречистване на въздуха в класните стаи през студените месеци. Правителството освен това е осигурило 5 милиарда евро за дигитално обучение, ако се наложи прибягването до него заради влошаване на епидемиологичната ситуация.
 • В Шотландия във Великобритания учебната година бе подновена още в средата на август при задължително носене на маски, спазване на дистанция и тестове на учениците за наличие на вируса, но три седмици по-късно в британската провинция има ръст на новозаразените, като една трета от тях са под 19 години. Експерти предупреждават, че останалите части на Великобритания - Англия, Уелс и Северна Ирландия - може да се окажат в същата ситуация три седмици след началото в тях на новата учебна година. В страната на децата на 16 и 17 години се предлага първа доза от ваксините срещу коронавируса, но това не означава минимален риск за присъствената учебна година. Училищата в Англия, Северна Ирландия и Уелс предвиждат тестване на учениците на два пъти преди началото на учебната година и после регулярно тестване два пъти седмично. Ако ученик даде положителен резултат на теста, той ще бъде под карантина за 10 дни, а неговите контакти ще бъдат тествани. Препоръчително ще е носенето на маски от учители и ученици, ще се въведат мерки за еднопосочно движение в сградите. Ще се акцентира и върху подобряване на качеството на въздуха в класните стаи.
 • В САЩ на много места учебната година започна още в края на юли и началото на август. Но в редица щати заради случаи на зараза в учебните заведения, присъствената учебна година вече беше заменена с дистанционна. Това се наблюдава най-вече в южните щати, които изостават във ваксинационните си кампании. В редица мегаполиси като Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон освен на маските и социалната дистанция, се разчита и на задължителната ваксинация на учителите и училищния персонал, за да се гарантира присъствената учебна година. В края на август Белият дом съобщи, че половината от децата от възрастовата група 12-17 години в САЩ вече са получили поне по една доза от ваксините срещу коронавируса. Властите на редица щати обаче забраниха носенето на маски в учебните заведения. На 30 август министерство на образованието обяви, че започва разследване срещу управляваните от републиканците Оклахома, Айова, Тенеси, Юта и Южна Каролина с аргумента, че наложената от тях забрана за носене на маски в училищата възпрепятства по-уязвимите в здравословен план учащи да посещават училищата.
 • В Куба учебната година няма да започне присъствено, докато не бъдат ваксинирани всички ученици. Занятията ще започнат дистанционно на 6 септември под формата на уроци, излъчвани по телевизията. От днес започва кампанията за ваксинация на децата между 2 и 18 години с местната ваксина Соберана.
 • В Мексико учебната година започна на 30 август, но родителите имаха възможност да решат дали да пуснат децата си присъствено или да ги оставят да учат дистанционно. Дистанционното обучение включва уроци, излъчвани по телевизията, по радиото и по интернет. В училищата пък мерките включват маски, дезинфектанти, термометри, а социалната дистанция се осигурява, като се редуцира възможно най-много броят на децата в класните стаи. Около всеки чин пък има найлонов параван.
 • В Индия, която е огнището на варианта Делта, учебната година започна на 1 септември в някои щати, включително в столицата Делхи с ограничаване на броя на децата в класните стаи, дистанция, маски, мерене на температурата, междучасия по различно време за различните випуски, забрана за размяна на храна и книги между учениците и обособяване на стаи за карантириране. Много училища изискват и персоналът да е получил поне една ваксинационна доза.
 • В Израел новата година започна на 1 септември в редица училища, като се разчита на напредването на ваксинацията във възрастовата група 12-17 години. В страната вече е разрешено и поставянето след няколко месеца на подсилваща доза за същата възрастова група. Децата под 12 години трябваше да направят бърз тест преди началото на учебната година. Предвижда се и въвеждане на тестове преди и след големите еврейски празници, протичащи с големи семейни събирания. В страната тече и кампания за серологични тестове на децата между 3 и 12 години. На места с усложнена епидемиологична обстановка и закъсняваща ваксинация, ще се учи дистанционно.
 • В Русия новата учебна година започна при минимални рестрикции и с препоръка към преподавателите и учениците да се ваксинират. Но за възрастовата група 12-17 години ваксинацията ще е достъпна едва през втората половина на месеца. Ще се мери температурата редовно, децата със симптоми на настинка или на зараза трябва да си останат у дома, занятията на даден клас ще протичат само в една класна стая, доколкото това е възможно.

Подобни статии

 • МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  Министерството на образованието и науката ще проведе медийна информационна кампания за тестовете, с които ще бъдат тествани учениците два пъти седмично след завръщането им в училищата. Това е едно от решенията, които са взети на  днешното заседание на отрасловия съвет в системата на образованието. В него участват представители на просветното министерство, на синдикатите и на работодателите в системата.

  68
 • Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Амбицията ни е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличието на тестове да можем да върнем учениците от първи до четвърти клас в присъствено обучение. Само с въвеждането на тестове за COVID-19 може да се осигури безопасна среда в училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред БНР, съобщи пресцентърът на МОН.

  75
 • Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Властта ще обяви обществена поръчка на стйност 13 млн. лева за т.нар. щадящи тестове тип близалка. Те ще се използват за учениците от първи до четвърти клас и няма да са задължителни, ако родителите не желаят. В такъв слу случай детето ще остане да учие вкъщи. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

  88