Второ футболно дело след това за Суперлигата ще бъде разглеждано от Европейския съд в Люксембург

Второ съдебно футболно дело се изпраща за разглеждане в Европейския съд, след като вече беше предаден там казуса между клубовете от т.нар проект Суперлига и УЕФА. Сега пък съдия от Белгия е поискал от Съда на Европейския съюз, който се намира в Люксембург, да провери дали правилата за налагане на местни играчи, подкрепяни от УЕФА и предназначени да защитават младите местни таланти, спазват правилото за свободното движение на труд и равнопоставеност на конкуренцията в 27-членния блок.

Правилото е от 2005-а година и беше наложено от УЕФА с идеята да предотврати опитите на най-богатите отбори на континента да обират най-големите таланти от целия континент. Това правило първо е било оспорено от съда в Белгия, а сега минава и на общоевропейско ниво, тъй като клуб претендира, че му е ограничено правото на подбор и на самия играч пък е отнето правото на самостоятелен избор.

Решението за сезиране е взето в петък от съдия във френскоговорящ съд на първа инстанция в Брюксел. Казусът се отнася за отбора на Антверп и тогавашния им играч Лиор Рафаелов, национал на Израел. При картотекирането Антверп трябва да обяви група от 25 футболисти над 21-годишна възраст, като осем от тях трябва да са играчи, произведени в Белгия. А на терена трябва да има най-малко шестима футболисти, които са изградени в белгийски школи и при смените на такива хора, влезлите трябва да бъдат също продукти на белгийски академии.

Адвокатите на клуба Антверп и 35-годишният Рафаелов твърдят, че способността им да набират, да подписват и да правят подбор за групата са ограничени.

Сред аргументите в този иск е и населението на страните, което казва, че Белгия е ощетена с население около 11.5 милиона души, докато страните с по-голямо население са облагодетелствани и там има повече играчи на високо ниво като количество.

Белгийската федерация въведе квотите за местни играчи от 2011-а година, което съвпадна с резкия скок на националния отбор на страната и го превърна в един от най-добрите в света. Но самата федерация обясни, че въвежда принципа чак когато се е убедила, че се произвеждат играчи на най-високо ниво и те имат нужда от игрово време.

УЕФА създаде правилото през 2005-а, след като преди това се допита до всички европейски централи, решавайки да разчита на осем човека местно производство в групата от 25 картотекирани за турнири като Шампионската лига.

Сега в крайна сметка трябва да има и четирима играчи, които са били в системата на клуба във възраст между 15 и 21 години.

И тъй като националността не е бариера за страните-членки на ЕС, клубовете имат право да взимат от 2008-а година и деца след навършени 16 години в академиите си и да ги доразвиват. Така тези момчета получават шанса да бъдат част от водещи европейски школи. Но пък големите клубове имат възможността да приБират повече такива таланти и това не е благотворно за конкуренцията.

Не за първи път промени в световния футбол тръгват от Белгия. Именно тук се създаде казуса Босман, който имаше сеизмичен ефект върху футбола и създаде правилото свободен агент за играчите с изтекли договори.

Подобни статии