Вучич ще разговаря с Путин за цената на газа за Сърбия на 25 ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че е получил предварителна дата за среща с руския президент Владимир Путин, която е 25 ноември, съобщи сръбската телевизия РТС. Вучич посочи, че планира да обсъди с Путин цената на газа за Сърбия.

Днес на борсата в Холандия, която е референтна за Европа, цената на газа е 1200 долара за 1000 кубически метра. Ние купуваме газ за 270 долара, каза Вучич. Той посочи, че Сърбия има договор за внос на газ на тази цена до края на годината и попита: "помислете си какво ще правим след 1 януари".
Сръбският президент съобщи, че страната потребява средно 6,5 милиона кубически метра газ, а в бъдеще ще потребява 11 милиона. Той посочи, че директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович му е казал, че "всичко зависи от Путин".
Това, което руснаците сега ни предлагат, е формулата 70 процента от пазарната цена и 30 процента нефтена формула, което е близо 780 долара, което означава, че цената ще бъде три пъти по-голяма от днес, заявил Вучич. Вучич посочил, че Загреб е утроил цената на газа.
Цената на газа няма да бъде така ниска за индустрията като сега, но със сигурност ще бъде по-добра откъдето и да било в Европа и то не само на газа, но и на тока, заявил още сръбският президент, цитиран от РТС.

Подобни статии

 • Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Министърът за иновации и технологично развитие Ненад Попович заяви, че до края на годината ще започне изграждането на Ядрен център в Сърбия, който ще е предназначен за индустрията и диагностиката и лечението на онкологични заболявания, съобщи Танюг.

  120
 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  125
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  109