Въпреки опасенията на ЮНЕСКО за вараните: Индонезия прави Джурасик парк

Снимка: Дейли експрес Остров Ринка ще се превърне в „Джурасик парк“.

Индонезия ще довърши спорна туристическа атракция, наречена „Джурасик парк“, въпреки призивите на ЮНЕСКО да спре проекта, предаде в. „Дейли експрес“. Проектът на стойност $4,8 млн. е на път да бъде изграден около Националния парк Комодо, който е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Основан през 1980 г., този национален парк е дом на най-големия гущер в света – страховития комодски варан. Екологични групи и ЮНЕСКО изразиха загрижеността си за потенциалния ефект, който нарастването на туризма в района ще има върху деликатната жизнена среда. Индонезийското правителство обаче потвърди, че строителството на туристическата атракция ще продължи необезпокоявано. Плановете включват изграждането на курорт на остров Ринка, което ще позволи на туристите да се разхождат сред дивите комодски варани.

Ринка е един от трите по-големи острова в рамките на Националния парк Комодо, в източната част на индонезийския архипелаг. Островът е дом на много диви животни, включително и комодския варан, който може да достигне 3 м на дължина. През юли т. г. ЮНЕСКО заяви пред конференция на комитета по световното наследство, че трябва проектът да се преразгледа, за да се разбере по-добре ефектът му върху местната околна среда. Организацията на ООН призова индонезийското правителство да направи актуализирана оценка, но не получи отговор.

Според Червения списък на Международния съюз за опазване на природата комодският варан вече е в риск от човешките дейности. Работата по проекта започна м. г. и предизвика загриженост заради незаконния риболов и щетите за природната среда на Комодо. Проектът бе наречен „Джурасик парк“ като филма на Стивън Спилбърг. Рекламни клипове в Инстаграм, които пропагандират тази туристическа атракция, използват музика от лентата. Част от загрижеността относно проекта бе предизвикана от хитова снимка, която бе споделена от кампанията „Спасете Комодо сега“ през октомври. На нея се вижда голям комодски варан, доближаващ камион, пълен със строителни материали. Макар и рядко, комодски варани са нападали хора и са отговорни за известен брой смъртни случаи. Между 1874 и 2012 г. са регистрирани 24 атаки срещу хора в Националния парк Комодо. Поне пет от тези нападения са завършили трагично. През 2008 г. осемгодишно момче бе убито на о-в Комодо, когато отишло зад един храст по нужда. Рейнджъри в парка смятат, че атаката може да е била предизвикана от сухия сезон и липсата на достъп до местата, откъдето вараните пият вода. В Индонезия живеят около 3000 комодски варана.  

Подобни статии