Върховният съд на Кипър ще разгледа жалба по условна присъда за лъжливо свидетелстване за изнасилване

Адвокатите на британка, осъдена от кипърски съд на четири месеца условно заради лъжливи обвинения в изнасилване към израелски туристи, са обжалвали присъдата пред кипърския Върховен съд, предаде Асошиейтед прес.

Според тях съдът на по-долна инстанция не е трябвало да приеме писменото оттегляне на иска за изнасилване като доказателство, тъй като то е било получено след седемчасов престой на 19-годишната британка (чието име не се споменава) в полицейско управление без присъствие на адвокат или преводач.

Екипът адвокати, предвождан от британския адвокат Люис Пауър, е съобщил, че жената, която по време на процеса е била на 19 години, страда от посттравматичен стрес и е била притисната да оттегли иска си. Според тях съдът на първа инстанция не е осигурил на жената "справедливо изслушване'' и не е дал на адвокатите й възможност да представят доказателства в подкрепа на нейните твърдения. Те критикуват нередностите в процеса, най-вече повтарящия се отказ на съдията да вземе предвид факта, че жената е била изнасилена.

В писмено изявление на Люис и екипа му се посочва, че "в крайна сметка справедливостта ще възтържествува" и че жената "ще бъде свободна от оковите на несправедливата присъда, накърнила младия й живот".

От своя страна водещият прокурор Адамос Демостенус заяви пред Асошиейтед прес, че държавата "ще подкрепи правилността на първоначалното решение" и ще застане зад него.

В решението на първа инстанция съдията Михалис Папатанасиу е посочил, че ще даде на жената "втори шанс" и няма да я изпрати в затвора, тъй като тя е признала, че е допуснала грешка, като е подала неверен иск за изнасилване.

Съдията на първа инстанция е посочил също, че подсъдимата се е опитала да измами съда с "уклончиви" твърдения. Според него жената е признала пред разследващите, че е измислила фактите в иска си, защото се "срамувала", след като разбрала, че някои от израелците са я заснели с мобилните си телефони.

Случаят предизвика широк интерес в Обединеното кралство и Израел в периода 2019 - 2020 година след първоначалните съобщения, че жената е станала жертва на групово изнасилване. Обвинителната присъда срещу нея също предизвика остра реакция, включително от активисти за женски права, посочва Асошиейтед прес.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  156
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  144
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  101