Във Варна започна четвъртото издание на масовото плуване 1000 x 1000

Photo: varnamaraton.info

Започна четвъртото издание на масовото плуване 1000 x 1000 във Варна. Стартът беше даден в 10 часа на Южния плаж. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море” Филип Ромбаут.

За разлика от предходни години, наградите за участниците ще бъдат много повече, твърдят организаторите. От РЗИ - Варна потвърдиха, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма. Пробите показват, че за ентерококи цифрата е 45, а за ешерихия коли – 30 единици, т.е. десетки пъти под допустимата норма, коментира д-р Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна.

Масовото плуване в събота е пролог за „Галата – Варна“. 80-ото издание на най-стария международен плувен маратон ще стартира в неделя, 2 август. Тази година за първи път участниците ще се съберат директно на старта в местността „Карантината“. Промяната се налага във връзка с епидемичната обстановка в страната. За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7 до 8 часа на интервал от 10 минути от Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ ще тръгва по един автобус, обозначен с информационна табела за маратона. Заявките за участие пред паметника на „Карантината“ ще се приемат от 6,30 до 9 часа.

За първи път в историята на плувния маратон „Галата – Варна“ участниците ще финишират на Офицерския плаж, а не както беше досега на Втора буна. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 часа. По предложение на главния съдия на маратона Вили Цеков, във връзка с юбилейното издание на форума, контролното време за финиширане на плувците се увеличава от 90 на 100 минути след финала на победителя.

Подобни статии